新年期間, 少不了要出街搵野食, 和朋友到西環高街行一轉, 行行下發現原來係教堂對面有一間生蠔吧, 於是入去試試有什麼野食.本身在出面酒店食生蠔, 多數都是好Salty和得一兩款蠔食, 很單調和很悶. 但呢間餐廳最少有超過二十款生蠔給我們選擇, 由爽口, Creamy, 淡身, 甜身, Salty, 海水的濃度, 由服務員介紹, 他們會因應我們的喜好作出細心的介紹, 值得一讚. 我們今次試了三款蠔, 有黑珍珠, Regal, Majestic, 給我的感覺是, 三款生蠔完全給我不同的感覺, 令我有很大的驚喜. 連同由服務員介推的白酒, 和生蠔作出PAIRING, 簡直係人生一大享受.食完蠔, 當然要食一些小食才可以飽肚啦. 海鮮order了美國青口,  呢間餐廳的青口提供4種做法, 有白酒, cream, 冬陰功和spicy tomato. 我們最後選了Spicy tomato, 因為出面真是很少地方有呢種做法. D 汁真係好野味, 少少酸得來又帶詌, 少少spicy, 附送garlic bread 點汁, 真係好正!本身我喜歡食香口的食品, 所以同時order了炸芝麻雞翼和炸 Sof

食完蠔, 當然要食一些小食才可以飽肚啦.
美國藍青口 - (Spicy tomato)
本身我喜歡食香口的食品, 所以同時order了炸芝麻雞翼和炸 Soft shell crab. 芝麻雞翼好好食, 雞翼皮炸得來夠脆, 夠爽口.
芝麻雞翼
最後提一提炸Soft shell crab, 呢款菜的精華, 在於跟餐的一個醬汁, 就是青檬芥辣汁, 很特別, 絕對和道菜很相襯,
炸Soft shell crab
食的過程期間服務員還會叫我們給他們對食物的意見, 好照我們的需要, No 1 的service, 一定會介紹朋友過來呢度再享受過!

2017-01-28
美國藍青口 - (Spicy tomato)
芝麻雞翼
炸Soft shell crab