2024-03-22
今日約左朋友到太子食晚飯,遠處已經見到一間門外有人流既餐廳,便決定試一試,都要等一陣先可以入座,環境乾淨企理,座位空間闊落,都幾舒服。龍蝦叻沙摻摻(1人份)($110)有一大龍蝦半隻,肉質結實,食到龍蝦既鮮味,湯底叻沙味味道濃郁但不會感到油膩,有蛋、魚蛋、豆卜、魚片,麵底係油麵同米粉,食落有兩種口感,充滿層次感。招牌海南雞飯($85)跟餐有一碗雞雜冬瓜湯,內有雞腎、雞肚粒等,有淡淡的冬瓜味,解暑一流。油飯正正常常,都算有油香味,粒粒分明。主角海南雞口感滑嫩,雞皮油脂味濃郁,值得一讚無咩骨或碎骨,食落啖啖肉。除左有三種醬汁選擇外,亦有落青汁檸,帶到少少雞既鮮味。開心果椰子奶昔($32)口感幼滑,椰子味香氣撲鼻,開心果被攪成碎粒,不經不覺就飲埋。咖吔油條配薄荷朱古力雪糕蛋($38)這個特色小食非常甜蜜,油條夾有一層咖吔醬,外皮香脆,但一旦沾上朱古力醬及雪糕,又變得不一樣,變成軟軟甜甜的。在香港都食到異國風情的美食,感覺好難得。