2022-07-29
傳統嘅潮州菜但裝修幾時尚,有唔少傳統嘅潮州手工菜可以食到,每碟都幾高質,適合大班人食飯!! 🔘魚露浸花甲出菜只留下花甲有肉食果一邊,幾細心喎,花甲肉脹卜卜,食落鮮甜,魚露提鮮唔會過鹹,調味啱啱好!! 🔘富貴石榴蟹呢啲潮州手工菜真係買少見少,想食記得預先留定,蟹肉一絲絲鮮味突出,仲有蝦膠、芹菜、馬蹄等餡料,用蛋白煎成一張蛋皮再包起來做成石榴嘅形狀,賣相好靚,手工繁複,非常推介!! 🔘鵝三寶 (鵝肉、鵝腸、鵝肝)食潮州嘢點可以唔食滷水鵝,鵝肉入味幾嫩,最正係鵝肝,好軟熟入口即溶,而且食落冇煎鵝肝咁油,另外仲有豆腐喺碟嘅最下面,鵝腸我自己就普通,朋友食多!! 🔘蝦棗拼粿肉各有四粒大大粒幾足料,炸得酥脆,手打丸係唔同啲嘅,好彈牙,而粿肉嘅餡料主要係豬肉,自己鍾意食蝦棗多啲!! 🔘老藥桔唔好俾佢個”藥”字呃到,飲落唔苦唔會似涼茶,味道似鹹桔水,有潤肺健脾嘅功效!!
🔘魚露浸花甲
🔘富貴石榴蟹
🔘鵝三寶 (鵝肉、鵝腸、鵝肝)
🔘蝦棗拼粿肉
🔘老藥桔