2010-11-23 313 瀏覽
Auntie 喺馬會既月刊睇倒打吡餐廳啱啱黎左個新德國廚師煮法國菜,所以就約埋幾位好友同我依個晚輩試下佢既手勢。小弟第一次黎,爸爸一早通知定我話牛仔褲,波鞋,T-shirt唔入得,所以心中有數係高級餐廳,期待非常。後來更發現餐廳同酒吧一樣,只招待十八歲或以上人士。大家千其唔好以為冇十八歲以下既朋友就代表好靜呀。因為auntie們早到,所以佢地就喺樓下酒吧到開左枝香檳飲住等。酒吧燈光柔和,好配合客人欣賞女歌手唱歌既氣氛。迷你舞台旁邊既梳化椅睇落好似矮左少少,不過應該都幾舒服。最吸引倒我既反而係圍繞住酒吧既雲石枱:燈光射落去營造出半透明既效果令人好涼快。當我同爸爸收工趕到時就成班一齊行上去餐廳。斯文有禮既姐姐們重幫幾位女士攞酒杯添。雖然馬會有,不過我地見佢中間條螺旋梯咁靚,所以就選擇左行樓梯。小弟建議大家都係睇吓條梯好啦,因為每一級都幾高,對著高踭鞋既女士或者飲左兩杯既朋友都有少少危險;講真我自己行完都暈暈地。餐廳既裝修同酒吧一樣好大方,坐位好寬敞。不得不提既係餐廳所選用既餐具:叉同羹個柄部設計係平既,確保平放時唔會移位;另外,每一道餸所選用既碟都唔同,幾有心思。研究餐牌時,我地提到一心

餐具

研究餐牌時,我地提到一心黎試新廚師既廚藝,經理反應好快地指出"A La Carte Menu"既食物並非新廚所烹調。可能仍在適應中,新廚只係負責兩款 set menu:"Tasting Menu"同"Classic Menu"
。雖然有少少錯愕,不過我地都每款叫左幾份黎試。

Bread Basket:French bread 新鮮熱辣,夠鬆脆,正!其他麵包唔夠熱,大家冇謂試。

Tasting Menu:$700/person;每日不同,下午先會出menu
;據說當晚食物既編排係由淺味既菜式開始,味道越食越濃。
Balik Salmon, Citrus Blinis, Traditional Garnish:成朵花咁好靚,不過好睇唔好食。第一啖咬落去就涷親我d好敏感既牙,所以魚既質感冇辦法試真,唔知會唔會係未解涷夠呢
。底層既麵包索得太多汁,超咸,完全唔覺得係由淺味食起囉。
Balik Salmon

Lettuce Juice(免費贈送):酸酸甜甜既涷湯;唔會太稀,又唔會太杰;細細杯,幾得意,好醒胃。
Lettuce Juice

Fennel Velouté, Oyster, Sour Cream:一個小弟從未試過既配搭;暖暖既湯底酸酸地還可以,不過隻蠔就非常腥;一款我唔會推介既湯。
Fennel Velouté

Roasted Boston Lobster, Sauce Neptune, Braised Leeks:主菜選擇一;本來應該好正,因為龍蝦鮮甜,肉質好軟唔嚡,可惜上枱既時後已經涷哂,所以覺得有少少"口徏"料。
Roasted Boston Lobster

Slow Cooked Bresse Chicken, Sauce Jacqueline, Spring Vegetables and Herb Gnocchi:主菜選擇二;唔係好睇得;又唔夠熱;雞肉軟熟但係有少少嚡;味道一般;只可以話係不過不失。
Slow Cooked Bresse Chicken

Pre-Dessert:Strawberry Sorbet + Cheese + Jello:可能因為啫喱既關係,芝士味唔係好重,只係食倒士多啤利既甜味,幾清涼。
Earl Grey Crème Brûlée, Cinnamon Pain Perdu, Condensed Milk Foam:餐牌上見倒最期待既一款甜品,點知出哂事,太涷太甜太溜太槳口,完全唔掂!

Freshly Brewed Nespresso Coffee, Premium "T2" Teas, Mignardises:正常。

整個Tasting Menu味道唔係咁出眾,有幾味重唔係好掂添,唯一最好嗰樣又唔夠熱,所以對個餐都幾失望。

Classic Menu:$888/ two persons;menu 每兩個禮拜轉一次,個人比較欣賞個Classic Menu多d,只係唔明點解一定要兩個人先可以叫。
Caesar Salad, Derby's Own Style with French Anchovies:沙津用料新鮮爽甜,dressing唔會落得太多,只係唔夠croutons,算滿意。

Slow Cooked Foie Gras, Beetroot Reduction, Cherry Purée, Toasted Almonds, Tea Jelly:全晚最出色既一道菜式;選碟同食物既舖切都好靚;半熟既鵝肝煮既時間掌握得非常好,因為夠熱之餘,薄薄既皮,脆得黎冇燶,內層亦好軟滑,食完一d都唔覺溜,大家都讚不絕口。必吃推介!!!
Slow Cooked Fois Gras

Wild Mushroom Velouté, Truffle Cream:好夠菇味,而且唔溜,可以一試。
Wild Mushroom Velouté

Coconut Sorbet(免費贈送):只係食倒淡淡既椰子味,唔甜唔酸,格格不入咁,所以有少少奇怪。
Coconut Sorbet

Pan Fried Boston Lobster, Sherry Sauce, Baby Onions, Artichoke Bottom, Braised Du Buy Lentils:主菜選擇一;同tasting menu個龍蝦一樣新鮮唔嚡,個汁亦唔會太濃地搶走龍蝦本身既鮮甜味;都係同一個問題 ~ 唔夠熱。
Pan Fried Boston Lobster

Grilled Sea Bass, Lobster and Citrus Fruit Vinaigrette, Green Asparagus:主菜選擇二;全晚最差勁既一道;因為個魚雖然好重炭燒味,但係蓋掩唔倒魚本身既押味,真係入唔倒口。
Grilled Sea Bass

Grilled US Beef Sirloin, Béarnaise Sauce, French Fries, Baby Vegetables:主菜選擇三;煮得太熟,所以好乾好嚡好韌;講真冇乜牛肉味,好"blah"。
Grilled US Beef Sirloin

Soufflé of Your Choice:選擇左諗住最安全既Grand Marnier ,味道普通,最失敗係外熱內冷且唔夠鬆,不得不扣分。

頭盤問題不大,最重要係兩個餐同樣地主菜都出哂問題:用料唔夠新鮮,烹調技巧又唔係話咁得,加埋中上既presentation,依個價錢真係唔係好合理囉。可憐既係連結尾既甜品都挽回唔倒分數,真係差少少就會比個喊臉架啦。
希望廚師適應左一排食物質素會好d啦。

後記:
1) 雖然每人都有份餐牌,但係只有坐請客位個份先印有價錢。
2) 因為會員要比會費,所以普通會所既酒水既價錢會比出面其他餐廳既便宜。不過非牟利既馬會就剛剛相反,佢既酒最少貴人兩三陪,好似打劫d會員咁。真係有需要反省。
2010-09-07
餐具