2020-09-25 5778 瀏覽
復活節假期,要同閨蜜好好渡過,好想食一個靚嘅下午茶,就選擇左我哋大家都未去過既St Regis。大堂樓底好高,座位相隔亦都唔近,應該都超過一米半距離。我唯一唔鍾意嘅就係佢嗰浸濃烈嘅香味。呢度嘅下午茶好處係可以俾你選擇四款鹹點同四款甜點,即係話即使你同朋友嘅口味唔一樣,都可以選擇各自喜歡嘅食物。鹹點我選擇咗黑魚子蟹肉牛油果波波、鵝肝多士、鴨肉小漢堡同埋三文魚卷。牛油果波波個賣相好靚,面頭仲用左食用金粉黎裝飾,好鮮味。鵝肝醬尚算軟滑,加埋榛子食別有一番滋味。鴨肉小漢堡加上焦糖洋蔥,好味到不得了,直頭以為自己過咗法國。三文魚卷算係鹹點之中比較普通嘅一個,但味道都係好食嘅。至於甜點,由於係復活節,所以有兔仔造型、復活蛋造型同花籃造型,每一款嘅味道都好特別,造型亦相當精緻。唔知佢其他節日又會唔會有其他特色造型點心呢?茶既選擇以中國茶為主,可能因為業主係華潤集團,所以會比較傾向中式茶選擇。至於下午茶必不可少嘅鬆餅,我就覺得一般一般。

至於下午茶必不可少嘅鬆餅,我就覺得一般一般。
2020-04-19
下午茶