呢排食雞煲,打邊邊打上癮,於是是夜決定去試下d新ya,呢間餐廳出名食芝士雞煲,而我咁鍾意食芝士ge小妹妹就竟然未曾試過,咁點得嫁?唔知食雞煲唔食麻辣,食漏漏地既芝士到底會係點嫁呢?真係覺得幾新奇下,可能有左好耐,只係我後知後覺姐!去到餐廳,真係估唔到,又唔係星期五都咁多人既!!!!睇黎香港人真係好鍾意食雞煲的,咁多人客,我估今晚應該無簡錯,會有好ya食呱!已見十多個人等梗位,雖然天氣好熱好熱真係好熱,但為左食ya, 咁我都只好等下啦! 好彩等左十五分鐘就有得入!入到去,見到餐廳細細,有點大排檔既感覺,而又似似地茶餐廳咁,坐得都幾舒服下,都坐到大約四十人左右既……見到餐牌,其實呢度都有傳統d ge 麻辣雞煲食既!價錢方面都幾合理,細芝士雞煲索價148 即刻黎一個先一上台,見到半隻雞查實都幾大煲下,芝士好快就溶曬係雞既面頭,另外材料仲有洋蔥,原來加賣一齊又幾natch嫁wo....令我唸起好似d芝士伊面呀,非常吸引!開頭以為係芝士汁湯頭咁既姐,點知原來成煲都有好勁既cheese真係好正呀!!!每舊雞都沾滿上好多好多既芝士!雞塊切得大細啱啱好,原來同芝士咁食又幾夾嫁wo,雞肉好嫩滑,唔係用肥

每舊雞都沾滿上好多好多既芝士!雞塊切得大細啱啱好,原來同芝士咁食又幾夾嫁wo,雞肉好嫩滑,唔係用肥雞或老雞,啖啖肉,抵讚!d 骨同肉好易分離,質地超鬆化,十分入味!因為有時食用肥雞的除左肥,食到成口油又肥外,仲攪到無乜肉食,呢度就完全唔會,雞皮已煎香,能嚐到有微脆的口感,點上丰富濃郁夾點咸香既芝士,軟糯無比,看到雞煲這種不吝嗇的淺黃色,芝士係拉得岀絲的,內心很是滿足,香港人咁辛苦返工每日搏殺,其實都只係想食好d姐,今夜又是另一次苦中一點甜!

另叫了細牛頸脊,單係睇賣相色水已經好對板,鮮紅色好新鮮哎!!呢個牛肉堅嫩滑呀,雖然叫左細,但其實份量都好多下,足夠兩個人食得好滿足了!牛頸脊肥瘦適中,脂肪分佈平均,雪花亦靚仔,一d都唔un, 烚兩下就食得,在口中有入口即化既感覺 ,沾上很濃味的芝士鍋食,好像食芝士火鍋咁,滋味無窮,大滿足呢!!鍾意食芝士火鍋既人一定like爆!!

打邊爐又點少得凍飲呢?!叫左凍奶茶,夠哂冰凍,好解暑!奶同茶夾得ok, 味道正常!涼住歎冷氣打邊邊,真係人生一大快事喇!!

本來叫左好多ya食嫁,但點知有人未食就話唔舒服,所以最後食得兩樣ya.... 好可惜呀,只能期待下一次啦!

跟據開飯所講係b出囗,唔識行下,問路都十分鐘去到既,但其實資料上出錯,原來係c出口先係最近既!!!
2015-08-24
15 分鐘 (堂食)