2020-11-08 61 瀏覽
下午經過廟街,見到這間越式小店 - 越萊,之前響深水埗都見過,好多人排隊食,應該不錯的,所以一試。店員為方便顧客,便派定餐單等排隊時可以諗定食乜,真系細心照顧!門口都有大大啲招牌寫明有特式啲越式粉面同埋送熱飲;我同友人點的是越式精選湯粉,牛三寶就有招牌手打牛丸,生牛肉同埋牛腩片,再配上招牌牛骨湯同埋金邊粉,一入到店店員就快馬加鞭即刻整,友人就點左個越式湯粉,同樣系金邊粉不過就配生牛肉,再另加雞腎同埋豬肉扎肉;一睇就知佢啲招牌牛骨湯真系好掂,一飲就有果種好香好易入口,唔肥膩啲湯啲感覺,加埋大大粒啲丸同埋芽菜,拼盤方便,燒帶子明蝦涼拌茄子系一粒好鮮味啲帶子加上燒得熱哄哄啲茄子上,香氣十足; 再同朋友分埋幾隻蒜香牛油雞翼,食得超飽,再另多有杯凍咖啡(系越南正宗甜甜地啲味!正)同埋凍菜蜜,唔洗百五元就有食到,現場店員都好西利,見takeaway啲人同foodpanda黎接食物啲人都不斷,真系好食到做到停唔到手!食完走之前再睇下店內裝潢,原來都好有心思,有特色啲農民帽掛左響壁上,每張枱店員都好細心放埋一支消毒液比顧客用,真系食得放心,下次經過會再黎食過!

2020-11-06