2019-01-06
每到新年聖誕,香港嘅夜景特別靚,所以今日就搵咗間喺尖沙咀海港薈嘅中餐食個靚飯,座得又舒服又有靚景睇「西班牙黑毛豬叉燒,蜜汁沾滿喺熱辣辣嘅叉燒嘅周圍,咬落肉質鬆軟,多汁。食完都好啲擔心再食唔到咁銷魂嘅叉燒。鮑魚提岸炆飯,呢個炆飯放喺一個熱辣辣嘅煲仔入面,可以保持一定嘅溫度,而飯底就用咗雞蛋做底,所以記得一上枱嘅時間要撈一撈,如果唔係好易燶。鮑魚份量都幾多吓,每啖都食到有鮑魚,而炆飯味道鮮味,飯粒分明,唔會一大舊飯咁磯燒魚乾-望落似豬皮,但其實係脆卜卜嘅魚乾,點少少沙律醬,酸酸地。當開飯小食都唔錯,小朋友見到會瘋狂咁食。金湯真菌羽衣甘藍-黃金就係指南瓜,平時食肉太多,食呢個就啱晒。湯嘅味道有比較濃菇味同南瓜味,加埋啲菜一齊煮個味又幾夾,我直頭當湯飲脆皮咕嚕黑豚肉,有新鮮嘅士多啤梨同波蘿,加埋酸汁,非常開胃。外皮堅係脆皮,而肉質非常鬆軟之餘係無骨㗎,啱晒我呢個死肥仔食。事關Nur骨我都獺