2020-03-17
我今日同朋友去黃大仙拜神、祈福、兼求支簽,聽完解籤人解簽都差唔多六點,甘就同朋友去附近搵食,行去黃大仙中心睇下,見到間日本餐廳都好似幾好,一於去試吓我地點左:1. 香芒燻鴨胸沙律朋友想食清清地,但我又中意濃味食物,所以就點左呢款沙律,沙律菜可以中和到煙燻鴨胸嘅濃口味,再配上黑醋汁,非常開胃👍🏻2. 電擊雞翼配炸薯條 我地睇餐牌時,都好好奇究竟咩係電擊雞翼呢,所以係好奇心驅使之下我哋就點左呢個小食,原來電擊雞翼就係雞翼開半,再用蜜糖芝麻煮成嘅,再配熱辣辣新鮮炸起嘅薯條,好快就俾我哋食晒3. 四點刺身盛A 呢款刺身拼盤有蝦3隻、三文魚3片、鯛魚12片、生蠔2隻,最適合就係兩個人一齊Share。刺身非常新鮮,而生蠔有海水味之餘,一點醒味都無,讚👍🏻4. 大阪豬扒丼 呢個豬扒丼上菜時,大家都好震撼,因為佢有一座日本椰菜山系飯上面,名副其實嘅食菜都飽🤣 吉列豬扒配上嫩滑嘅蛋液,真係好食5. 宇治抹茶芭菲 呢個雪糕好eyes-catching, 大家睇下有幾多components,個抹茶雪糕香抹茶之餘,又唔會話過濃到苦。Teatime口痕都可以去食返杯雪糕
我地點左:
1. 香芒燻鴨胸沙律