2015-04-05 864 瀏覽
呢間sense cafe,環境一流👍裝修得非常有情調,不過咁高格調嘅甜品店,座落於元朗鳳攸東街一帶,顯得格格不入,因為附近都係中學小學居多,而且佢嘅價錢都非一般平民可接受。好在呢間甜品Cafe勝在夠特別,而且甜品款式同味道都獨特好食!以後喺元朗食甜品又多個選擇喇由於我地一行8人,逗留時間都比較耐,橫跨咗Tea time同傍晚時分,所以先叫咗兩個Tea Set,邊傾計邊share食。一款係《窩夫配雪糕》(HKD$48),包一杯嘢飲,窩夫果然一如呢度嘅食評所講,鬆軟有度,外脆內軟,而且係充滿蛋香味,又唔會太膩雪糕比街外的較有硬度,但一樣易入口,而且冇咁快溶,方便同友人邊吹水邊慢慢食第2份Tea Set係《朱古力蛋糕》(HKD$48),同樣包一杯嘢飲。相對於《窩夫配雪糕》,呢個cake就冇咁出色嘞,只係普普通通嘅朱古力cake,唯一可讚嘅係賣相做得唔錯,姑且算佢對得住呢個價錢。其後點左一個Tiramisu《原味意大利芝士餅》,係呢度嘅招牌必點之一,特別在佢係以盆栽造型設計,啱啱上檯時真係幾可亂真,非常之似一個真嘅「小」盆栽。所指嘅「小」係講緊佢真係好迷你的一小個,(雖然相中未能見到好明顯嘅比
以後喺元朗食甜品又多個選擇喇
Tea set-
Tea set-
其後點左一個Tiramisu《原味意大利芝士餅》,係呢度嘅招牌必點之一,特別在佢係以盆栽造型設計,啱啱上檯時真係幾可亂真,非常之似一個真嘅「小」盆栽。所指嘅「小」係講緊佢真係好迷你的一小個,(雖然相中未能見到好明顯嘅比例)。呈上時除咗因為佢真係似盆栽而驚訝,另一O咀原因就係佢真係好細SIZE
而味道方面,第一啖食落覺得好重LUM酒味,如果唔鍾意酒味嘅朋友就慎點喇!底層Creamy嘅tiramisu就普普通通,唔太突出!都係試一試個gimmick就夠喇
原味意大利芝士餅(Tiramisu)
原味意大利芝士餅(Tiramisu)
最後我地就點埋另一個招牌甜品——《灰白心太軟》。可能睇相大家未必見到佢係咩形態,其實佢係由灰色的乾冰雪糕(芝麻味粒粒雪糕),配以白色的乾冰雪糕(呍呢嗱粒粒雪糕),以及中間的綠茶心太軟所組成,上檯仍然冒住好多乾冰煙。味道都幾好食,因為口感係特別嘅,一粒粒的乾冰雪糕非常輕身,但又同時Carry到本身濃郁嘅味道,配以綠茶流心心太軟,味道好夾!雖然成個甜品係幾有創意,但係真係切記唔好心急,否則就好似筆者咁比啲乾冰乾到條脷損哂
留下一個唔太好嘅印象!
灰白心太軟
總括而言,呢間Cafe氣氛同環境都一流,甜品方面就一啲啲,窩夫係幾唔錯嘅選擇,其他就見人見智喇!如果嚟開元朗都可以試下,不過暫時都覺得係可一不可再,始終價錢未做到好親民,而元朗甜品鋪又特別多,要食又抵又好味嘅甜品大有店在,一比之下Sense Dessert Cafe就會比下去喇!希望日後價錢可以有所調節下,等呢間鋪有較高嘅競爭力,始終元朗都需要呢類比較賞心悅目型嘅甜品店^^
題外話/補充資料: 侍應比較木口木面,冇咩禮貌,如果太介意服務態度嘅朋友建議勿來,因為都真係幾影響進食心情。亦因為咁所以我比唔落正評,只能夠算係OK的一次享用。
2015-03-21