2019-07-27 1659 瀏覽
依家食自助餐閒閒地都要四百以上,唔想放題、想享受每樣食少少得閒又行兩轉夾下野食既感覺,山景閣係一個唔錯既選擇第一次試呢度既下午茶,食物大部分屬於輕食,當然亦有少數粥品粉麵等飽肚之選。前菜有沙律菜、牛角包等,雖然係下午茶,酒店都有供應鮮蝦,而且補給次數好密,蝦肉大隻之餘爽滑彈牙,見每枱都至少拎兩大碟中華沙律調得甜中帶微酸,夠哂開胃。壽司質素中規中矩,夠大件,魚生大大塊。雞翼大隻厚肉,唔會好乾身。炸三文魚腩外脆內嫩,炸粉裹得較薄身,食落香口又唔會食到成口粉。仲有黑松露忌廉煮青口,黑松露味就欠奉啦,不過青口口感飽滿,無沙無腥味。豬肉杞子燒賣聽落好平凡,但估唔到味道唔錯,豬肉內餡幾鮮嫩。食小食唔夠飽就拎多個叻沙填下胃,即叫即製,新鮮熱辣冬蔭功湯底酸酸辣辣,加上配料豐富,有蝦有魷魚有豆卜有蛋,一定夠飽肚!甜品區比起其他區更加多元化,pancake生果蛋糕糕點樣樣都有有得自製pancake,好食又好玩蛋糕類一拎哂就轉新款,呢款椰絲蛋糕第一次見,入口紮實帶顆粒,幾好口感雖然偏甜,但食飽黎返件甜品先夠滿足咖嘛~~

豬肉杞子燒賣聽落好平凡,但估唔到味道唔錯,豬肉內餡幾鮮嫩。

食小食唔夠飽就拎多個叻沙填下胃,即叫即製,新鮮熱辣

有得自製pancake,好食又好玩

雖然偏甜,但食飽黎返件甜品先夠滿足咖嘛~~
2019-07-27