山景閣

Hillview Cafe
2020-01-15 4490 瀏覽
終於都到星期五啦,又係HAPPY FRIDAY 嘅時候今晚黎左位於諾士佛台附近嘅山景閣食自助餐,價錢唔算貴而且又有生蠔蟹腳,仲有雪糕任食,正每個客人都會送芝士烔大蝦,呢個我就覺得麻麻地姐冷盤有青口、蟹腳,生蠔西冷扒好好食,轉眼間就比人搶走晒蟹鉗味道就一般糯米飯唔夠煙韌,再多D咬口會好食D西京燒帆立貝味道唔錯,帆立貝上嘅醬汁調配得幾好日式炸花枝餅唔得,一D 都唔彈牙香脆檸檬雞塊炸得脆口唔油,可以添食意大利雜菜湯生蠔夠晒滑,而且酒店自助餐嘅生蠔衞生程度有保證,食多幾隻都唔怕蟹腳大大隻,拆肉後每一口都食得出海水味瑤柱鮮草菇扒西蘭花味道還好,不過瑤柱如果可以再多D 就好XO醬爆田雞腿我就冇食,因為我個人對田雞冇咩好感班戟機整出黎嘅班戟,可能因為唔係人手整嘅關係,班戟個賣相唔係好得,不過質感係唔錯嘅我FIRST ROUND 嘅食物甜品款式都唔少,不過我最愛當然係雪糕啦總括黎講三百幾有呢個質素,絕對超值
終於都到星期五啦,又係HAPPY FRIDAY 嘅時候
每個客人都會送芝士烔大蝦,呢個我就覺得麻麻地姐
冷盤有青口、蟹腳,生蠔西冷扒好好食,轉眼間就比人搶走晒
蟹鉗味道就一般糯米飯唔夠煙韌,再多D咬口會好食D

西京燒帆立貝味道唔錯,帆立貝上嘅醬汁調配得幾好

意大利雜菜湯

我FIRST ROUND 嘅食物
2019-12-06
2020-02-18 829 瀏覽
同朋友慶生,好耐無食自助餐,又可乜都有得食,就去左食。但又唔想食貴,又冇蠔,找到tst有間近諾士佛台既,平日一位 好平,就去試下。7點到已full,好在有bk位。有生蠔、長腳蟹、蝦,青口,勁多人排生蠔同長腳蟹!d生蠔refill得好快,大大隻,都好新鮮。長腳蟹就幼左d,不過都鮮,海水味好重,咸咸的。肉質帶嚼勁。兩樣野都會不停refill,唔怕無得食。其他仲有刺身,三文魚都有炸蝦卷。甜品方面有芝士蛋糕,朱古力噴泉,仲有人即場整班cake 即整的!啤酒咖啡任飲。食生蠔同長腳蟹黎講好平。
同朋友慶生,好耐無食自助餐,又可乜都有得食,就去左食。
但又唔想食貴,又冇蠔,
找到tst有間近諾士佛台既,平日一位 好平,就去試下。

7點到已full,好在有bk位。

有生蠔、長腳蟹、蝦,青口,勁多人排生蠔同長腳蟹!
肉質帶嚼勁。兩樣野都會不停refill,唔怕無得食。

其他仲有刺身,三文魚都有炸蝦卷。

啤酒咖啡任飲。

食生蠔同長腳蟹黎講好平。
2020-02-14 490 瀏覽
救命伏到不能再伏🤢🤢🤢,D生蠔🦪有沙又腥,D長腳蟹又唔新鮮,三文魚🍣又唔靚,西冷牛扒好似合成肉咁,個酸辣豬耳得個酸字一D辣味都無,D冷飲得個酸橙汁,其他全部都系熱飲,我都唔明點解冷飲可以少到得杯橙汁同啤酒🍻,汽水比罐人飲都得掛,重有每枱送果碟龍蝦🦞加牛柳,上枱睇靚靚哋以為終於有啲嘢食啦,結果佢真系煮到浪費D食材,龍蝦上枱系凍嘅,牛柳超級咸,全餐飯最最最好食系杯雪糕啊陰公,收我400幾一位難食過m記,我攞400幾去買雪糕唔好?世上最伏嘅情人節餐🤢
2020-02-14
情人節
2020-02-07 545 瀏覽
朋友第一次的出糧了,因此請了他去酒店吃晚餐呢。很好的為了節省金錢~我們看了地方不算很大,可是食物種類按酒店級數也是很多。有多款冷盤、啤酒、熱吃、西式湯等東南亞風味菜色,每位食客可獲贈1份特別菜式~今晚的是一份新鮮的大扇貝,感覺也特別,是大份~雖沒美景~卻有美食,想感受國家情懷~不用坐飛機,這裡行政總廚將不同飲食文化和時令菜式帶到酒店,感覺實在不錯呢!這店的食材也新鮮,分量大~欣賞的是有心思炮製特色又有驚喜甜點,加上也有刺物和生蠔吃,氣氛很輕快!朋友最喜歡是由廚師做的叻沙,味道實在很有當地地道~great食物是自由選的~另亦可任吃生蠔、蟹腳,冷盤部也有不同的選擇呢,棒甜點部分亦有很多的款式,愛吃的朋友也一定要來喔。牛小排及香煎豬扒味道很好,再吃喔~
朋友第一次的出糧了,因此請了他去酒店吃晚餐呢。

很好的為了節省金錢~我們看了

地方不算很大,可是食物種類按酒店級數也是很多。

另亦可任吃生蠔、蟹腳,冷盤部也有不同的選擇呢,棒

甜點部分亦有很多的款式,愛吃的朋友也一定要來喔。

牛小排及香煎豬扒味道很好,再吃喔~
2020-02-06 424 瀏覽
早排再戰山景閣,上次tea buffet, 今次dinner buffet.酒店經常provide不同款discount. Dinner buffet有85折,折後都係$300頭,幾抵食。以$300蚊buffet, 餐廳食品選擇都好多款,水準平均,有熱葷,海鮮,冷盤,特式食品,甜品,定時甜品,飲品仲要係任飲汽水/熱飲,可其完美.每個月有款指定食物, 我食GEI時侯係送扇貝蒸粉絲, 味道不道.海鮮有生蠔,長腳蟹等等,質素平均.熱葷有燸米飯,好正! 因為好喜歡食佢! 特式食品有海南雞,肉身都幾滑定時甜品就係8點有即製pancake,有香蕉&芒果選擇. 疫情關係,考慮個人衛生,Buffet都要停一停,希望明天會更好!

海鮮有生蠔,長腳蟹等等,質素平均.

熱葷有燸米飯,好正! 因為好喜歡食佢!

特式食品有海南雞,肉身都幾滑

定時甜品就係8點有即製pancake,有香蕉&芒果選擇.

2020-02-05 263 瀏覽
友人外國回港,騰出了今天下午時間給我,急忙預約了家附近的一間酒店內餐廳,享用下午茶之餘,可閒聊近況。下午茶時段原來是放題,百多元的價錢在酒店內算是抵食。沙律菜新鮮,醬汁非一般的千島醬,我喜歡法式醬這一款。多款三文治,下午茶最啱feel,烤過的芝士火腿三文治好好味。熟食有炒蜆,雞翼,餃子,粥品,味道不錯。甜品有好幾款,甜度適中不會甜膩。水果也有多款如西瓜,蜜瓜等,清甜多汁。咖啡,果汁任飲,飲多兩杯跟友人慢談。
下午茶時段原來是放題,百多元的價錢在酒店內算是抵食。
沙律菜新鮮,醬汁非一般的千島醬,我喜歡法式醬這一款。
熟食有炒蜆,雞翼,餃子,粥品,味道不錯。
甜品有好幾款,甜度適中不會甜膩。
水果也有多款如西瓜,蜜瓜等,清甜多汁。
咖啡,果汁任飲,飲多兩杯跟友人慢談。

2019-12-29
網上search 到山景閣是最抵食酒店自助餐之一,就趁新年同朋友拜年。的確是放題價錢,食到酒店級buffet 的質素,最重要是無限時,坐得舒服、唔迫。.海鮮冷盤更是海鮮控的天堂生蠔、長腳蟹、刺身、虾等等任食!都很新鮮肥美,絕對是回本之最!.每一還送一隻蒜蓉粉絲蒸扇貝,大大粒,很有過節氣氛呢。.其他回本之選包括:牛扒、一大條紅𩶘魚、黑松露炆雞等等,都很有水準,大份得來又好食。.當中特別的是現煮喇沙面,湯式是一流,很正宗的喇沙味。我怕太飽叫了少麵,其他材料叫師傅多加點haha.......而且新年期間,餐廳很有心思準備了不同傳統食物,例如髮菜蠔豉、臘味糯米飯、炸蟹鉗等等,像是中式宴會的自助餐版。.甜品選擇都好多,Movenpick 雪糕是任食!正呀,小朋友一定喜歡朱古力噴泉。而我最喜歡的是即叫即做pancake,我選了芒果味,師傅不手軟,夾一大堆芒果肉放入去,fruity 又好食。

海鮮冷盤更是海鮮控的天堂
生蠔、長腳蟹、刺身、虾等等任食!
都很新鮮肥美,絕對是回本之最!

每一還送一隻蒜蓉粉絲蒸扇貝,大大粒,很有過節氣氛呢。

2020-01-19 265 瀏覽
近日男朋友好想食buffet,唔太好自助餐嘅我耐唔時食一次都ok~聽朋友講呢間食物質素都唔錯,仲好高性價比,所以就揀咗呢間試下喇!🔻整體評分:8/10🔻價錢:閒日成人$368 小童/長者 $258食完之後連唔好自助餐嘅我都覺得呢間唔錯同真心好抵食🤤食物款式都唔少,基本野都會有,特別要提及嘅除咗有長開長有嘅生蠔,啖啖肉嘅雪花蟹腳外,仲有Movenpick 雪糕,廚師即製pancake以及朱古力噴泉😋值得一提嘅係佢嘅生蠔比起5-6百蚊嘅酒店自助餐仲好食,而且佢有部機可以自製pancake,配埋糖漿味道幾好㗎!我仲食咗3塊添😻而且佢仲每一送一個粉絲扇貝,大大粒好鮮甜!📍山景閣 (尖沙咀)尖沙咀天文台道13-17號仕德福山景酒店大堂

🔻整體評分:8/10
🔻價錢:閒日成人$368
小童/長者 $258

📍山景閣 (尖沙咀)
尖沙咀天文台道13-17號仕德福山景酒店大堂
2020-01-17 237 瀏覽
阿媽唔知係邊度搵到呢間自助餐嘅優惠,夜晚食一餐自助餐都係300幾400蚊有找,去之前都唔會抱太大希望,一心諗住當陪阿媽就算數,點知入到去第一眼就見到竟然有生蠔,真係好有驚喜。生蠔急不及待食咗兩隻,質素唔差有海水味,仲有我最愛嘅長腳蟹,三個鐘自助餐全無間斷供應唔使同人爭同人搶,長腳蟹肉質唔錯仲有海水味,新鮮鮮甜,食兩碟已經回本啦。好嘢真係唔好俾佢停,超多肥美三文魚,又係無間斷供應,好食到唔停口。除咗呢啲都有好多平時價錢好高嘅食物,呢度竟然都食到,我覺得食物選擇雖然唔多,但品質同味道都絕對超值。熱盤都有唔少選擇,其中大大條星斑一定要試啦甜品方面有蛋糕同生果,不過最精彩當然係有即整嘅pancake,同埋movenpick 雪糕啦!任飲任食都係呢個價錢,今次真係要讚阿媽做得好,呢度非常抵食,絕對可以再嚟多10次8次。

熱盤都有唔少選擇,其中大大條星斑一定要試啦

2020-01-15 214 瀏覽
細佬升職加薪,話要請我大食一餐咁荀,緊係要食盡佢啦😂對於Buffet,我有三大要求😈1⃣環境寬敞2⃣款式夠多夠新鮮3⃣CP值夠高最後,我地揀左附合哂所有要求嘅「山景閣」啦~.🔸環境&服務打卡指數:🌕🌕🌕🌗酒店嘅Buffet一向以優雅簡約為主最重要既係空間感十足,座位引寬敞吾似得其他餐廳Buffet咁有壓迫感而且服務有一定水準食完一碟好快就幫我地收碟👍.🔸款式款式指數:🌕🌕🌕🌕款式方面分為熱盤,冷盤,沙律,糕點粉麵,飲品,雪糕等真係五花八門😂可見選擇性夠多👍其中,當然有貴價款🥳如燒肉眼,焗紅𩶘魚,長腳蟹等等食多一兩次,夠哂回票值啦!.🔸熱盤美味指數:🌕🌕🌕🌕有十款熱盤架!如鎮江醋焗肉排,鮮茄洋蔥燴青口黑松露燒春雞,肉質嫩滑,肉多而骨少荔茸酥玉帶子入面係滿滿嘅薯蓉,入口綿密門口另一邊仲有即煮意大利粉呢~除左自助款,每人再送一個蒜香粉絲蒸扇貝粉絲吸哂蒜蓉香同帶子嘅鮮味,超正😍.🔸冷盤&沙律美味指數:🌕🌕🌕🌕淨係沙律已經超過十款啦醬汁都有七種口味,想點樣DIY都得啦😂當然吾少得凍蝦,長腳蟹,青口同生蠔生蠔肉質肥美,滑溜飽滿Refill得好快,吾驚食吾到🙈長腳蟹肉質嫩滑鮮甜!.🔸糕點,雪糕&飲品美味指
細佬升職加薪,話要請我大食一餐
咁荀,緊係要食盡佢啦😂
對於Buffet,我有三大要求😈
1⃣環境寬敞
2⃣款式夠多夠新鮮
3⃣CP值夠高
最後,我地揀左附合哂所有要求嘅「山景閣」啦~
🔸環境&服務
打卡指數:🌕🌕🌕🌗
酒店嘅Buffet一向以優雅簡約為主
最重要既係空間感十足,座位引寬敞
吾似得其他餐廳Buffet咁有壓迫感
而且服務有一定水準
食完一碟好快就幫我地收碟👍

🔸款式
款式指數:🌕🌕🌕🌕
款式方面分為熱盤,冷盤,沙律,糕點
粉麵,飲品,雪糕等
真係五花八門😂
可見選擇性夠多👍
其中,當然有貴價款🥳
如燒肉眼,焗紅𩶘魚,長腳蟹等等
食多一兩次,夠哂回票值啦!
🔸熱盤
有十款熱盤架!
如鎮江醋焗肉排,鮮茄洋蔥燴青口
黑松露燒春雞,肉質嫩滑,肉多而骨少
荔茸酥玉帶子入面係滿滿嘅薯蓉,入口綿密
門口另一邊仲有即煮意大利粉呢~
除左自助款,每人再送一個蒜香粉絲蒸扇貝
粉絲吸哂蒜蓉香同帶子嘅鮮味,超正😍

🔸冷盤&沙律
淨係沙律已經超過十款啦
醬汁都有七種口味,想點樣DIY都得啦😂
當然吾少得凍蝦,長腳蟹,青口同生蠔
生蠔肉質肥美,滑溜飽滿
Refill得好快,吾驚食吾到🙈
長腳蟹肉質嫩滑鮮甜!

🔸糕點,雪糕&飲品
甜品分成兩Part
一part 係西餅
一part 係即整班戟
超過十款嘅西餅,如藍莓芝士,芒果榛子慕斯
樣樣都好高質呀😋
最中意就係特濃朱古力!
朱古力漿同朱古力蛋糕比例係一比一
仲有雪糕櫃,各款movenpick同雪糕糯米糍
飲品方面有啤酒,橙汁,奶茶,咖啡等等
2020-01-13
2020-01-10 399 瀏覽
此酒店位於尖沙咀天文台道(只要穿過諾士佛臺,便到達了),地點極方便,價錢亦相當划算,CP值頗高。我們大約下午12:00到達,剛好是Lunch Buffet時段。首先冷盤,我取了生蠔、凍蝦、三文魚🍣、希靈魚等等。生蠔大大隻,海鮮頗新鮮,入口鮮甜美味。特別是凍蝦,我跟友人先後都 encore了好幾次😹而熱食方面也頗豐富的,基本上煎炸焗炒樣樣齊。最後甜品方面,選擇也很多,我特別喜歡黑加倫子啫喱,味道不錯👍🏻還有最愛的Macaron🥳不會過甜,味道剛好🤤🤤 或可自取雪糕呢~到1:30PM,師傅還會即場製作pancake,新鮮熱辣。如果唔想等到1:30PM,其實還有部小型pancake機,可自行製作的。Lunch buffet來講,價錢真係抵食!!地點又方便👍🏻

而熱食方面也頗豐富的,基本上煎炸焗炒樣樣齊。

2020-01-08
2020-01-09 296 瀏覽
今日lunch去咗尖沙咀山景閣食自助餐🍽見到佢平平哋百零蚊 仲有生蠔食添😋每人可以有四隻生蠔 真心抵食而且生蠔大隻得嚟又好食👍🏻首先食個沙律打底🥗最滿意係哈密瓜🍈配Pama Ham😝煙燻鴨胸同炸三文魚都好滑好肥美南瓜湯幾好飲👍🏻咖哩薯仔牛腩炆得好入味同好淋🤤海南雞無論係雞胸定雞髀都一樣咁滑😍炸蝦非常鬆脆 值得一試!甜品方面有士多啤梨mouse、藍莓芝士蛋糕同puff等自製pancake仔好特別幾好玩1:30仲有另一種嘅pancake食🤩我嗌咗芒果同香蕉味都唔錯😋🍌🥭最後食咗牛奶公司嘅雪糕同糯米糍作結🍨總括而言,呢個質素絕對對得起個價錢👍🏻而且地點係尖沙咀又方便十分推介想平平地食個自助餐嘅人🥳

今日lunch去咗尖沙咀山景閣食自助餐🍽

煙燻鴨胸同炸三文魚都好滑好肥美

南瓜湯幾好飲👍🏻

咖哩薯仔牛腩炆得好入味同好淋🤤

海南雞無論係雞胸定雞髀都一樣咁滑😍

炸蝦非常鬆脆 值得一試!

甜品方面有士多啤梨mouse、藍莓芝士蛋糕同puff等

自製pancake仔好特別幾好玩

1:30仲有另一種嘅pancake食🤩

我嗌咗芒果同香蕉味都唔錯😋🍌🥭

最後食咗牛奶公司嘅雪糕同糯米糍作結🍨

總括而言,呢個質素絕對對得起個價錢👍🏻

而且地點係尖沙咀又方便

十分推介想平平地食個自助餐嘅人🥳
2020-01-09
2020-01-09 198 瀏覽
今日lunch去左食呢間自助餐,見佢唔算太貴就試一試。食物唔算係特別多,但係每一個種類都有,而且每人總會送4隻生蠔,好正。生蠔夠曬大隻,而且好新鮮,咁啱朋友唔鍾意食生蠔所以我就食左成8隻。海南雞亦都好正,起曬骨啖啖肉,而且每一舊都好滑,最正特別係個雞髀。冬蔭公金邊粉亦都唔錯,個湯底好濃,仲會有少少辣。我亦都好鍾意個南瓜湯,並唔係罐頭湯,而且唔會太鹹,一定要試一試。至於飲品方面亦係自助,選擇都幾多,部咖啡機入面嘅選擇真係包羅萬有,日本綠茶、牛奶咩都有。最後甜品方面款式亦都好多,蛋糕、雪糕、朱古力噴泉等等,特別要推薦藍苺芝士餅,唔會太甜或者太膩。班戟一定要試一試,佢係即叫即整所以夠曬新鮮同熱,我個人就最鍾意香蕉味,真係有一塊塊香蕉,同個班戟都幾夾,而且唔會太多cream,加埋d朱古力醬真係好正。
2020-01-09
2020-01-07 214 瀏覽
悠長假期完結前,要善待自己,一於約大胃王朋友來尖嘴山景閣嘆個tea buffet,位置在 天文台道。以Tea buffet來說,這個價錢在同區非常優惠。生食物選擇方面算是挺多,熟食🈶六樣,水果🍎🈶五類,有泰國冬蔭菇湯金針粉。這裡的水果甜味多汁,新鮮吸引。甜品方面,選擇也算多,有本地品牌的雀巢雪糕杯提供,最愛吃它的 糯米糍 ,食了兩顆抹茶味。這裡🈶另一特色是可以製作pancake。Tea buffet來說,這裡是一個性價比高的選擇。