2020-12-20
今日下就收工約左女朋友到佐敦廟街食下午茶餐。最近無乜胃口,所以想搵間酸酸辣辣既開胃餐廳。於是去左呢間越式餐廳,去到個環境舒服,佈置得好鄉村懷舊,食客都好好,令到環境都寧靜。服務員好有禮貌同比較熱情,幫我地準備好晒啲餐單食具。打開餐單,好似車仔麵咁,有好多配料比你選擇,胃口細既可以叫份量少,胃口大呢就可以加底!大家可以選越式湯河或者撈檬既~亦都有地道前菜小食比大家,飲品除左餐廳常飲之外呢,亦都有越式特飲~事不宜遲,肚仔餓,一於點餸食啦!咁我地叫左一款湯麵同撈檬。豬肉札肉及豆卜配金邊粉(招牌牛骨湯底)好味指數:8/10一上碟,成個擺設佈置覺得好精緻的色,配菜調味料分開上,由客人自己選擇放幾多。牛骨湯飲落去真係好鮮甜,落足料,勁好飲,配埋爽滑既金邊粉連湯一齊連札肉放落口到,簡直無得彈,豆卜索埋啲牛骨湯汁,好味😋。撈檬配香茅牛肉好味指數:10/10鐘意酸辣既朋友就一定要試呢款啦,夠晒開胃!啲配料十足,好多洋蔥同蔥,仲有加埋啲炸蒜,再將檬粉浸埋酸辣汁度放入口,好味到雪雪聲。香茅牛肉都非常好食,好入味,牛肉都好滑好彈牙。前菜及小食:香茅燒牛肉米紙卷好味指數:10/10食越南菜點少得叫米紙卷食呢,粉
服務員好有禮貌同比較熱情,幫我地準備好晒啲餐單食具。
事不宜遲,肚仔餓,一於點餸食啦!
咁我地叫左一款湯麵同撈檬。
好味指數:8/10
前菜及小食:
好味指數:10/10
食越南菜點少得叫米紙卷食呢,粉絲飽滿,牛肉香滑彈牙,再點埋酸辣醬,一口咬落去,成個食道都舒服晒!
好味指數:10/10
一咬落去,係用清脆響亮形容,脆聲大到隔離客聽到,真係岩岩鮮炸,再加埋上面浸蒜茸,咬落連啲肉汁出晒黎,非常好味😋。
好味指數:9/10
因為牛肉太好食啦,所以都係叫牛肉,牛肉串好足料,燒得岩岩好,啖啖都係肉,淋上沙爹醬,好好食。
飲品:
好飲指數:9/10
食左咁多濃味既美食,呢款最岩清新口味,我勁鐘意酸,唔怕酸既朋友可以試下,感覺好fresh !
好飲指數:10/10
椰奶味勁濃,裡面仲有斑蘭椰汁糕粒,唔會甜,香濃幼滑,非常好飲!
店主好好人,食完之後都會送咗一支抗疫酒精搓手液,好warm !
下次一定會再過嚟再食多次!