2022-09-06
本身諗住去一間餐廳据扒,但太多人所以就附近搵另一間餐廳~本身都鍾意飲湯,所以經過痴膠雞咁啱有2人位,就即刻入去試試~位置唔多,大概10張2-3人枱,如果 peak hour 或者多人就要等耐少少了~一開門就聞到好香,就知無揀錯地方 🤤 兩個人揀咗一窩「蟲草花花膠雞」半隻 $108,加一碗米線&一碗薯粉@$10,埋單都係$128,好抵食!平時 lunch 外賣都差唔多,更何況夜晚 🌚湯底除咗主要雞/花膠/蟲草花,仲有啲紅棗,所以湯底濃郁得黎好甜 👍🏻 仲要有個爐熱住保持溫度,可以慢慢一路飲湯一路食米線,啱曬好似我食得好慢嘅人 🍜 凍咗嘅湯本身已經無咁好飲,而且因為有花膠,凍咗會有啲腥,所以有個爐熱住好抵讚 🔥(但建議唔好滾太耐,三碗水煲成一碗水,去到尾會好"精華",太濃太咸同埋多油)下次想試下「藥膳黃酒雞湯米線」同埋啲小食,見隔離幾張枱都有叫金磚豆腐(!) ,應該都出名~最後想講下杯茶,應該係羅漢果茶 (我估),始終鍋物都比較燥熱,所以配上呢杯茶好清潤,係有心思嘅餐廳 ♥👍🏻
羅漢果茶
蟲草花花膠雞配米線/薯粉