2025-08-05 0 瀏覽
今日專程去試咗呢碗招牌花膠濃雞湯米線,一上枱就比佢金黃色嘅湯底吸引住。熱騰騰嘅蒸氣帶住濃郁嘅雞湯香氣撲鼻而來,令人忍唔住即刻想飲啖湯。湯面浮住一層薄薄嘅雞油,輕輕撥開就見到湯色清澈得黎又夠濃郁,飲落去鮮甜無比,明顯係用老火慢慢熬製,完全冇味精嘅口渴感,飲完成個喉嚨都好舒服。最驚喜嘅係碗裡嘅花膠,每塊都厚薄均勻,size仲要好大方。米線方面揀咗幼身嘅款式,煮得剛剛好,唔會太淋之餘又夠掛湯。每啖米線都索滿咗濃郁嘅雞湯精華,食落特別有滋味。

2025-08-03 0 瀏覽
「癡膠雞」呢個名已經好吸睛,入到店舖仲見張張枱都係度打邊爐?!原來呢度嘅米線係一人一小鍋咁上桌真係夠架勢!招牌花膠雞濃湯米線淡黃色湯底帶點雞油油花,睇見都流口水,飲落超濃郁但完全唔油膩。花膠份量十足,煮到出少少膠質,同雞湯嘅鮮甜完美融合。雞件更唔話得,肉質嫩滑唔柴。米線爽滑有彈性,吸晒花膠雞湯嘅精華,食完成個養顏又滋補。胡椒豬肚雞濃湯米線湯頭真係正!白胡椒嘅辛香好夠味,微微辣勁令人食慾大開。豬肚處理得夠乾淨,同嫩滑雞肉完美搭配。個湯好樓味,飲完完全唔會口渴,最重要由頭食到落尾,個湯仲熱辣辣,每一啖都係享受!而且店舖冷氣十分足夠,飲完咁熱嘅湯都唔好出哂汗,爽!椒鹽粟米 碟椒鹽粟米一上枱已經聞到好香,面頭鋪滿炸蒜,真係好惹味!粟米炸得香脆,椒鹽夠晒鹹香。 麻辣豬耳 麻辣豬耳爽脆彈牙,輕微麻辣味,唔會太嗆喉,好過癮!份量都算十足,口感幾正。唯一唔好處就係好多款式,有選擇困難症都真係唔知點揀,已經mark低下次過嚟要再試埋椰子雞湯😋

招牌花膠雞濃湯米線

胡椒豬肚雞濃湯米線

椒鹽粟米

麻辣豬耳

2025-08-01 0 瀏覽
朋友一直都想試呢間花膠米線,呢間一直都係佢必試餐廳名單之一,趁今日有時間走咗落去太子去試下😉姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線湯底濃郁,十分鮮甜🤤雞肉鮮嫩,姬松茸與竹笙香氣交織,增添左層次感。花膠既加入讓湯更加滑順,口感豐富,米線吸收左湯汁,味道更佳👍🏻羊肚菌花膠雞濃湯米線羊肚菌獨特香味係米線中表現得淋漓盡致,搭配花膠+雞肉,湯底香濃卻唔油膩。米線口感與湯融合,令每一啖都充滿滿足感🤩雞湯時菜時菜清淡可口,時菜新鮮感平衡左湯底既濃郁。簡單卻不失風味選擇😉咸檸梳打飲品清新解膩,咸檸的鹹香與梳打水的氣泡感相得益彰,十分消暑

咸檸梳打
飲品清新解膩,咸檸的鹹香與梳打水的氣泡感相得益彰,十分消暑
2025-07-24 268 瀏覽
我最喜愛米走雞的花膠雞濃湯米線。好似打邊爐咁有個鍋上菜~湯底呈現出濃郁的奶白色,散發著誘人的香氣。湯頭濃郁而不油膩,每一口都充滿了雞肉的鮮甜和花膠的膠質。米線口感爽滑,充分吸收了湯汁的精華,讓人回味無窮。花膠的加入,不僅提升了湯的鮮美度,更具有滋補養顏的功效,是愛美女性的理想選擇。米線份量十足,搭配幾塊嫩滑的雞肉,帶來滿滿的飽足感。金磚豆腐是另一道必點的招牌菜。豆腐外皮炸至金黃酥脆,內裡卻保持著嫩滑的口感,形成鮮明的對比。一口咬下,外皮的酥脆和豆腐的嫩滑在口中交織,帶來豐富的層次感。

2025-07-23 238 瀏覽
胡椒豬肚雞濃湯米線鍋底的胡椒味道濃郁,帶有一絲微辣,十分開胃。豬肚煮得軟滑,與雞肉一齊煮出嚟,湯底香氣四溢,冇味精飲完都唔口渴,配上雞湯米線,簡直係絕配!米線吸收咗湯的鮮香。姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線米線麵質有咬口,姬松茸、竹笙同花膠,至上食材。竹笙大大件,夠爽口,雞肉夠嫩滑;姬松茸菇味香濃,令到湯底更香。花膠膠質豐富,色澤金黃通透!金磚豆腐炸豆腐真係必叫,外面香脆裡面是滑豆腐,熱辣辣,炸物配泰醬好味。
胡椒豬肚雞濃湯米線

金磚豆腐
**招牌花膠雞濃湯米線($68)**是靈魂所在——金黃湯底以三小時熬製,濃郁鮮甜不油膩,上桌時以迷你爐持續保溫🔥,從第一口到最後都能喝到滾燙滋味。雞肉選用嫩滑髀位,升級加$10更可享全腿肉;花膠厚切三大片,膠質飽滿彈牙,搭配蟲草花、雲耳增添口感,湯底一滴不剩是常態。 **姬松茸竹笙湯底($68+)**則走養生路線,藥膳香氣撲鼻,竹笙吸飽雞湯精華,松茸野味十足,適合偏好清爽湯頭的食客。 **小食必點金磚豆腐($32)**——骰子大小的豆腐炸衣薄脆如金箔,內裡豆香滑嫩,撒上椒鹽蘸泰式辣醬,邪惡卻停不了口;**麻藥蛋($28)**溏心蛋黃流淌琥珀色,微麻醬汁滲入蛋白,風味獨特。 唯一嘅缺點就是店內空間窄小,晚餐時段需要排隊等候20分鐘,建議避開尖峰時段。而且限時45分鐘用餐,若加點炸物需注意時間。 **癡膠雞(太子店)** 地址:太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖 營業時間:11:30-21:30(無休) 人均:$100-$130

**癡膠雞(太子店)**
地址:太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
營業時間:11:30-21:30(無休)
人均:$100-$130
2025-06-28
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
試食活動
  • 招牌癡花膠雞濃湯米線
食過幾間花膠米線最鍾意仍然係呢間😋濃郁得嚟又潤喉,重點係佢哋嘅湯會用個鍋熱住,令食客可以每啖都暖笠笠❤️‍🔥如果係第一次食嘅朋友,招牌花膠米線係必點,花膠同雞嘅量都算多,湯底究極清甜🤞🏻另外都試咗椰子雞濃湯,都係一樣咁出色!如果兩個湯底比較,我會中意椰子多D,但請留意椰子濃款係冇花膠㗎☝🏻小食方面,金磚豆腐亦係店家嘅招牌,真正做到外酥內滑,真係一粒接一粒停唔到口👅總結呢間係充滿香港風味嘅米線舖,食物非常有內涵而且平價,絕對可以放心沖-𝘼 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙈𝙚𝙣𝙪▫️ 招牌花膠濃湯米線 $𝟲𝟴 ⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 椰子雞濃湯米線 $𝟲𝟬 ⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 金磚豆腐 $𝟰𝟮 ⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 凍檸茶 $𝟲 ⭑⭑⭑⭑⭒▫️ 凍柚子茶 $𝟲 ⭑⭑⭑⭑⭒

𝘼 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙈𝙚𝙣𝙪

▫️ 招牌花膠濃湯米線 $𝟲𝟴 ⭑⭑⭑⭑⭑
▫️ 椰子雞濃湯米線 $𝟲𝟬 ⭑⭑⭑⭑⭑
▫️ 金磚豆腐 $𝟰𝟮 ⭑⭑⭑⭑⭑
▫️ 凍檸茶 $𝟲 ⭑⭑⭑⭑⭒
▫️ 凍柚子茶 $𝟲 ⭑⭑⭑⭑⭒
2025-07-17 201 瀏覽
愛玩小生👦🏻今次在太子食咗一間主打火鍋米線,幾好味道呀!今次去食午餐要排隊,大概等15分鐘!✅花膠雞湯米線以火鍋一上枱,就聞到超香濃雞湯味,湯底呈奶白色,飲一啖即刻感受到滿滿膠質黏嘴唇,真係滋補到極! ✅蜜糖炸雞翼仲試到呢款蜜糖炸雞翼,真係一試難忘!雞翼炸到金黃酥脆,外皮掛滿濃郁蜜糖醬,甜甜哋又帶微微焦香,咬落「咔嚓」一聲,入面雞肉依然嫩滑多汁,邪惡得來超滿足! 仲有椰子雞火鍋米線都好好味,夏天都啱食呀!

✅花膠雞湯米線

✅蜜糖炸雞

仲有椰子雞火鍋米線都好好味,夏天都啱食呀!
真材實料的養生花膠雞湯米線‼️🔻招牌花膠雞濃湯米線 💰68⭐️老火靚雞湯,一飲就知熬左好耐😍花膠厚實彈牙,雞件切成適口大小,驚喜是雞胸肉質不乾柴,米線吸飽湯汁精華👍🏻🔻藥膳黃酒花膠雞濃湯米線💰68⭐️藥膳係當歸同紅棗,紹興黃酒香氣濃🤤花膠超軟糯,湯底帶紅棗的甜味,一碗下肚從指尖暖到心窩,非常適合冬天❄️🔻金磚豆腐 💰42⭐️即叫即炸!剛起鍋的豆腐金黃燙嘴😍脆殼輕薄透亮,內裡豆香綿滑~椒鹽均勻裹滿表面,鹹度恰好,蘸些甜辣醬更顯風味☺️不過要記得趁熱食啊😝
真材實料的養生花膠雞湯米線‼️

🔻招牌花膠雞濃湯米線 💰68⭐️

🔻藥膳黃酒花膠雞濃湯米線💰68⭐️

🔻金磚豆腐 💰42⭐️
2025-07-16 170 瀏覽
今日同媽媽去太子逛街,來到試試最近這間人氣雞湯米線-痴膠雞!招牌花膠雞濃湯米線🐓🍲冒著咕嘟咕嘟的熱氣,奶白中泛著淡淡的金黃,濃郁的雞湯,花膠入味,雞肉肉質緊實不柴,米線掛滿越煮越濃的湯底,忍不住多喝幾口湯。😚😚麻藥雞拌麵🥚🐓🍝麵條入口有嚼勁,麻油香氣濃郁,混合著醬油的咸香,食慾大增!➕➕➕雞件鮮味,有肉質結實和嫩滑的部位,烹煮時間恰當,水煮蛋蛋黃保留小小流心,夏天吃這拌麵一流!☺️☺️五香牛展🐂🐂五香牛展的味道咸香濃郁但不油膩,牛肉越嚼越香,連蘿蔔都滲透了滷水味,令人齒頰留香。😙😙金磚豆腐🫛油炸了的豆腐表面形成一層金黃酥脆的外殼,而內部仍然保持鮮嫩爽滑的口感,一口咬下去,既有酥脆的口感,又有嫩滑的豆腐質感。😍😍😍

招牌花膠雞濃湯米線🐓🍲

麻藥雞拌麵🥚🐓🍝

五香牛展🐂🐂

金磚豆腐🫛

• 金磚豆腐
  • 招牌花膠雞濃湯米線
  • 五香牛展
2025-07-14 237 瀏覽
招牌菜花膠雞出色,松茸花膠雞味道得特出,小店有驚喜。可是夏天仍用火鍋爐,太熱了浪費資源。這個儀式感我覺得多咗。再煮加熱變老雞。 門口寫了限45分鐘,明白小店限時好合理,但上菜時間等太長,點菜後我要等15分鐘,才有食物。店員也溫馨提示了,若果煮快一點,peak hour 出餐密集一點會更有競爭力。限時要顧客速食😅,會扣印象分小店仍值得一試,希望擴大門面有多點空間。竹苼的邊角不要放,影響了湯的味道。我們點了花膠雞、松茸竹苼雞、椒鹽粟米價錢實惠。
招牌菜花膠雞出色,松茸花膠雞味道得特出,小店有驚喜。
竹苼的邊角不要放,影響了湯的味道。
我們點了花膠雞、松茸竹苼雞、椒鹽粟米
價錢實惠。
2025-07-14
  • 招牌花膠雞濃湯米線
  • 蟲草花花膠雞米線
最近我到訪了太子的一家餐廳——黐膠雞,專門提供花膠雞米線,這裡的美食真是讓人驚喜!一進門,便能感受到濃郁的雞湯香味,這是我對這家餐廳的第一次印象。我點了他們的招牌花膠雞米線,味道真的很好。雞肉鮮嫩多汁,花膠的加入更是為整碗米線增添了獨特的風味。湯底煮得非常入味,濃郁而不油膩,每一口都能品味到雞的鮮香和花膠的滑嫩,讓人忍不住想再來一碗。不過,這裡的座位確實有些緊湊,特別是在繁忙的用餐時段,經常需要等位。雖然座位不多,但我覺得這也反映出餐廳的受歡迎程度。這麼美味的食物,能夠吸引顧客前來,實在是理所當然。總體而言,黐膠雞的花膠雞米線非常值得一試,無論是味道還是價格都讓人感到實惠。如果你對米線情有獨鍾,不妨親自來試試這道美食!即使需要等位,絕對是值得的。下次我一定會再來,期待再次品味這碗美味的米線!

2025-07-13 202 瀏覽
🐱本身就鍾意食雞湯類粉麵😋今次呢間係朋友介紹我去食🥳果然冇失望🥸冇味精、真材實料嘅湯🤩藥膳黃酒花膠雞濃湯上海麵:$68🌕🌕🌕🌕/5米線可轉上海麵、米粉烏冬😚我就轉左上海麵,因為出面唔常見😜雞湯同麵係分開上,個湯仲要用火滾住,熱辣辣保證一定好食🤩雞件唔係雞髀位都好滑😋個湯係輕輕既藥膳味,加埋個特濃雞湯好夾🤩呢個價錢我真係算抵食😚金磚豆腐:$42🌕🌕🌕🌕/5估唔到小食都咁出色😍雖然係炸物,但唔油膩🤩有少少椒鹽味,外脆內軟,而且個豆腐係百福豆腐果隻滑😋
🐱

藥膳黃酒花膠雞濃湯上海麵:$68
🌕🌕🌕🌕/5

金磚豆腐:$42
🌕🌕🌕🌕/5
2025-07-13 233 瀏覽
太子癡膠雞:夏日滋補驚喜!以為夏天會無乜人食花膠雞,點知呢度都座無虛席,氣氛熱鬧!羊肚菌花膠雞濃湯米線($82)湯底濃郁,羊肚菌足料,暖胃又滿足!蕃茄花膠雞濃湯米線($74) 酸甜開胃,湯底鮮甜,夏天食都唔膩!金磚豆腐($42)外脆內嫩,香口惹味,絕對係小食亮點!環境企理,服務親切,價錢親民,難怪咁多街坊捧場!推介俾鍾意滋補湯嘅朋友,值得一試!📍癡膠雞 (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖#癡膠雞 #花膠雞 #花膠雞米線 #太子美食 #香港美食 #hongkongfoodie
太子癡膠雞:夏日滋補驚喜!

📍癡膠雞 (太子)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

2025-07-13
  • 金磚豆腐
2025-07-12 258 瀏覽
🍜 主打花膠雞米線我點咗佢哋嘅「招牌花膠雞濃湯米線」,湯底真係夠濃,飲落唔會覺得水水哋,好似雞湯熬足咁耐咁,仲有少少花膠,增加啲膠質感,啱晒鐘意飲湯嘅朋友。米線係另上嘅,見到舖頭嘅心思,讓客人自己加湯調配自己嘅口味。🥩蕃茄肥牛湯烏冬湯底酸酸甜甜,蕃茄味重得嚟唔太搶,肥牛油脂分佈OK,份量非常非常多!抵食!唔會太肥膩,食完唔會覺得滯滯哋。🍲 小食金黃豆腐炸得香脆,但唔會太油,外脆內軟,咬開仲有熱辣辣,配啱辣椒醬嘅話更加好食!

🍜 主打花膠雞米線

🥩蕃茄肥牛湯烏冬