2017-07-31 228 瀏覽
今日天氣勁熱。不過聽聞YOHO新一期又開左,咪同女朋友去行下街,睇下幾巴閉。無乜特別,名牌店多。之後行返去元朗小食係,又新街兩個人share左碗凍豆腐花。個人當堂涼曬。見時間差不多咪開始搵正餐食。行行入左建德街,見到呢間裝修好靚的舖頭,門面大大個招牌同埋好鬼大個魚缸。我睇睇個餐牌,雖然佢間野好似主打邊爐,不過真係好熱,我諗都係食小菜好啦。入到來都坐得舒服既,始終時間尚早同平日。唔係太多人住。拿淋叫返壺“壽眉”飲下先。我同女朋友睇完餐牌叫左兩道菜,一個欖菜肉碎蒸茄子 另一個係梅羔醬燒骨。首先上菜係欖菜肉碎蒸茄子,茄子佢蒸得好林,入口都未咬就溶左,差d以為係豆腐(茄子味),鋪面d肉碎吸收左欖菜同蔥的香味 同埋充滿肉汁,好好食。跟住個梅羔醬燒骨都上埋,個汁好濃烈,有少少甜,至於就燒骨d肉都幾有咬口,有少少似生炒骨,咬落去煙煙韌韌。未試過的,建議可以試下佢特別的醬汁口味。最後埋單兩個人 $232 ,已加一茶位。係而家元朗既消費水平,我覺得都值嘅,又坐得舒服又唔洗同人逼。