大閘蟹季又到喇,你哋食咗蟹未呀🙆🏻‍♀?我都知我之前嘅分享引到大家都流晒口水㗎喇😉 今次就同個朋友嚟到旺角希爾頓花園酒店中菜廳《鷹巢》,今次有埋蟹粉小籠包、燕窩、鮑魚,一次過漢足晒我哋嘅願望🤤!🥒🐷 鷹巢二小碟呢個二小碟包括有金牌叉燒皇、蒜泥拍小黃瓜,個叉燒好厚切得嚟又好juicy,充滿肉汁,一啲都唔韌,超好食😍🥯 蟹粉小籠包之後每位我會有兩件嘅小籠包,係我期待已久嘅蟹粉小籠包呀🥹🫶🏻💕 小籠包嘅底墊住一片薄薄嘅蘿蔔花片, 可以連埋一齊食, 咁就唔會整爛小籠包個皮而漏晒啲汁喇! 我鍾意一啖食晒成件小籠包, 成個口腔充滿住湯汁, 仲有滿滿嘅蟹味, 好幸福呀🥰🥰🥳🦀 清蒸大閘蟹(每位一隻,約四両半)之前都有講過, 清蒸嘅大閘蟹先係最保留到佢嘅鮮味, 將肉汁、蟹黃嘅香氣全部鎖住喺蟹殼之內, 一打開就聞到超級香😚!! 呢隻係大閘蟹公, 蟹膏豐富, 顏色都好靚~ 除咗超香超肥美嘅蟹膏, 蟹肉都好多! 唔好懶得拆呀, 裏面有好多蟹肉值得大家用心慢慢食😍🫶🏻!🍲 蟹肉燕窩羹估唔到仲有燕窩食🤩! 呢個蟹肉燕窩羹非常足料, 唔會溝稀, 除咗燕窩羹份量十足, 蟹肉份量都好多, 今次唔洗自己拆好爽! 女人至

🥒🐷 鷹巢二小碟

🥯 蟹粉小籠包

🦀 清蒸大閘蟹(每位一隻,約四両半)

🍲 蟹肉燕窩羹
估唔到仲有燕窩食🤩! 呢個蟹肉燕窩羹非常足料, 唔會溝稀, 除咗燕窩羹份量十足, 蟹肉份量都好多, 今次唔洗自己拆好爽! 女人至愛💖!

🦪 蠔皇原隻鮑魚扣北菇鵝掌
跟住又係另一重頭戲 - 鮑魚!! 呢隻鮑魚勁大隻, 仲煮得好入味又好淋身, 一啲都唔難咬, 好正嗚嗚🥹🫶🏻💋! 我已經想再返嚟食喇~ 同碟仲有好好食嘅大菇, 又係又入味又軟淋! 仲有鵝掌, 長輩最愛!🥳

🥬 蟹粉扒豆苗
之後仲有個健康嘅菜, 加上蟹粉好滋味💖

🍚 生炒臘味糯米飯
食到呢度其實大家都飽咗8成, 但個生炒糯米飯都好出色, 香噴噴又粒粒分明, 我又唔小心食晒全碗喇🤭🤭...

🍡 薑茶湯圓 拼 🪷雙色荷花酥
最後仲有甜品, 薑汁湯圓可以比我哋驅寒, balance返啲蟹, 好貼心❤️, 仲有乾隆皇帝最愛嘅甜品: 雙色荷花酥, 佢用酥脆嘅皮包住香甜嘅蓮蓉, 又靚又好味, 成舊食又唔會太甜😍!