2023-04-03
一直都知道觀塘啲工廈卧虎藏龍,但真係好少機會黎,今日朋友約我過黎買野,順便係附近搵食。雖然只係lunch time,但朋友想豪食一餐,於是揀左過黎「巧得鍋」食下啲煲,估唔到又幾出色,都真係「好得喎」!入到黎坐低,得到店長熱情招待,推介各式食物。由於煲裏選擇實在太多,我同朋友都花多眼亂,最後同朋友揀左「巧得鍋」嘅招牌雞煲(半隻雞2人套餐)($168),包漁湯浸娃娃菜、白飯同埋飲品,然後再叫多個午市套餐自家鮮蝦水餃雞湯飯($68),跟餐改烏冬($5)。平時食雞煲都好驚餐廳俾啲雞頭雞尾無肉食,無諗過「巧得鍋」可以咁真材實料,啲雞件啖啖肉,仲要非常新鮮嫩滑!而且最緊要係調製得非常入味,因為佢地烹製雞件嘅醬非常出色,撈埋飯食好快可以chur完一碗!而個漁湯浸娃娃菜非常鮮甜,絕無味精,超正!至於個自家鮮蝦水餃雞湯飯,食得出佢地個蝦非常新鮮,而個水餃皮薄餡靚,雞件都係同雞煲一樣滑溜,烏冬就係稻庭烏冬,非常爽口彈牙,認真好好味!飲品方面,店長極力推介果汁,於是我地分別叫左哈蜜瓜汁同西瓜汁。店長果然無介紹錯,因為佢地啲果汁都係新鮮調製,飲得出絕無添加糖漿、糖水,所以食完惹味味濃嘅雞煲,啜一口新鮮果汁,果
飲品方面,店長極力推介果汁,於是我地分別叫左哈蜜瓜汁同西瓜汁。店長果然無介紹錯,因為佢地啲果汁都係新鮮調製,飲得出絕無添加糖漿、糖水,所以食完惹味味濃嘅雞煲,啜一口新鮮果汁,果然非常清新,令人不得不講句,「巧得鍋」,真係「好得喎」!Yummy,Yummy~
巧得鍋
地址:觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓12-14號舖