2018-10-17 169 瀏覽
友人生日 就佢返工地點黎到呢間位於觀塘的餐廳。環境舒適大方,光猛的燈光。最鍾意舒服的環境打邊爐。對比酒樓那些又髒又吵,這間舒適多人了。上到黎有九格的漿料以供挑選。首先湯底,叫了竹絲雞花膠湯,一上到黎 原隻雞係到,哇好足料。仲有紅多花膠。湯底滾咗,有服務員係面前剪雞,服務好好,服務員叔叔笑容唔錯,難得一個大男人咁友善。叫咗個蝦滑,新鮮有甜味,叫咗碟貴牛,上到好大碟,即刻碌咗塊,哇重牛味又厚身,同平時的肥牛不同。另外叫咗竹苼,大大份,生蝦,新鮮爽口,娃娃菜,仲有我最鍾意的脆骨鯇,好肥美大件。最後,本身想挑戰刺身做ending,但因為太飽嘅關係,叫咗份泰式生蝦,上菜好靚,擺得好靚,仲用蘿蔔挑咗個玫瑰,presentation 有心意。生蝦比一般係泰國餐廳嘅份量仲大,都新鮮嘅。可惜location 不太就腳,如果係觀塘線返工就可以去多幾次。