2018-06-20
難得連續放幾日假期,班同事話一齊食嘢,不過有啲鐘意食火鍋、有啲鐘意食燒烤同日本魚生,為咗滿足各同事喜好,就㨂咗近我哋office附近嘅工廠區內一間食肆,呢間巧得鍋好就腳,就係官塘廣場嘅第一個街口轉灣直行,有齊火鍋、燒烤同日式魚生,而且重係榮哥私房菜嘅分店,之前都聽過佢呢間店舖最出名係自家製各款手打丸,食材又新鮮,今次可以試試😋我哋入到鋪內見到幅好搶眼嘅畫,感覺自身喺蓮花魚池溏,地方好大,座位寬闊。九宮格盤放咗九種各樣調味醬料,可隨意混醬。涼拌蓮藕入口爽脆,微辣夠入味,仲有麻辣雲耳,啲味稍為辣啲,我兩味都好鍾意食。巧得招牌雞鍋當然要叫,有好多洋蔥同芫荽蔥鋪係面,雞塊之前巳醃咗,所以入口感覺夠味又有質感。我哋一邊食雞,隔離爐就一邊燒烤,特別之處係燒烤爐上放咗張烤紙,放啲肉喺面燒,咁樣可以令啲肉唔會黏底同變黑,巧得牛肉拼盤食材夠晒新鮮,燒烤完㸃少許自家秘製醬料一齊放入口,香濃鮮嫩,用作火鍋食法時,感覺嫩滑鮮味,又有另一番風味。巧得大拼盤有帶子、大蝦、蜂巢豆腐仲有肥美鮮蠔同各款手打丸,配合火鍋最適合,手打丸入口彈牙夠口感、餡料十足。食完仲有甜品,岩燒特濃巧克力千層蛋糕同芒果切凍千層蛋糕,皮似班
九宮格盤放咗九種各樣調味醬料,可隨意混醬。
,用作火鍋食法時,感覺嫩滑鮮味,又有另一番風味。
食完仲有甜品,岩燒特濃巧克力千層蛋糕同芒果切凍千層蛋糕,皮似班㦸皮,夠薄皮輭熟,千層糕身唔會好甜、好滑流。
飲品我至愛呢個特飲,有奇異果蓉、鮮雜果、薄荷葉同檸檬片,感覺好清新。
今餐食到個個都好滿意又滿足😋👍