2022-12-29
平時都甚少喺工廈食野,今日特登嚟到觀塘嘅火鍋店。先來個九宮格醬料,醬料都款式幾多,有辣椒、沙嗲、蒜蓉、蔥等等。點咗個鴛鴦鍋,有胡椒豬肚湯同埋芫荽皮蛋湯。芫荽皮蛋湯就適合較為喜歡清淡嘅朋友,而我就喜歡豬肚湯多啲,再加埋入邊啲配菜,酸酸甜甜幾醒胃。嗌咗個牛拼盤,牛拼盤有四種牛組成,例如有日本和牛同埋安格斯牛頸脊、牛肩胛同埋牛柳粒,好適合打卡。牛肉嘅種類都幾豐富,牛柳粒就要煮耐少少,一片片嗰啲就好快熟。最鍾意都係日本和牛,切得好薄,食落一啲都唔煙韌。蔬菜方面,我哋點咗金菇,因為覺得要啲菜先為之健康。而比較冇咁健康嘅可能就係響鈴,不過響鈴係我嘅至愛,都唔理得咁多。呢隻響鈴同出邊比又唔算話好油。嗰個手打丸拼盤都幾正,有蝦丸、墨魚丸同埋比較少見嘅黑墨魚丸,各三粒,咬落非常彈牙,好好味,價錢又唔算話好貴。啲生蠔都幾值得推介,都幾肥美新鮮。其實係可以燒嘅,因為火鍋側邊有個燒板,不過我哋都係當火鍋咁食。仲叫咗啲牛柏葉,呢碟相對輕巧。另外我哋都點咗豬肉片,豬同牛一樣都係好薄,豬大概有四塊。最後送埋生果,都幾滿足。
蔬菜方面,我哋點咗金菇,因為覺得要啲菜先為之健康。
仲叫咗啲牛柏葉,呢碟相對輕巧。
另外我哋都點咗豬肉片,豬同牛一樣都係好薄,豬大概有四塊。
最後送埋生果,都幾滿足。