2018-04-02 936 瀏覽
難得黎到觀塘都就想行下工廈,同埋最緊要搵到好野食~呢間新開既丼屋,本人覺得唔錯喔XD有圖有真相,想食咩就嗌咩,食物同相片相符~工廈地方,入夜後人流唔算多,大部份都招待會員~ 北極光海膽杯  賣相十分精緻, 集唔同顏色既食材在一身, 非常奪目!由多種昂貴既海鮮在一身既有趣食物, 裡面有馬糞海膽, 三文魚子, 蟹肉等等~每一啖都係海鮮既甜味! 試幻想下, 清甜既蟹肉, 咬落去會爆既三文魚子, 再加上濃味既海膽, 裡面有幾多層既口感!? 正呀!而且最特別就係底層有紫薯, 雖然表面上同海鮮好似唔夾咁, 但係入口反而有好特別既味道, 海鮮既鮮甜味配合淡淡既紫薯鹹味帶黎味覺上既衝擊! 牛油果金龍卷呢道菜絕對係又睇得又食得! 送到上黎既時候, 可以見到六件金龍卷好整齊咁放張係個木盤道~因為乾冰既關係, 可以見到有好多霧氣不停向上流~ 令到呢六件金龍卷變到非常夢幻! 香脆既『金龍』加上炙燒既芝士, 再配合蟹子既鮮味~ 牛油果醬既清新~ 熱辣辣1啖過送入口,甜中帶鹹既感覺, 真係味覺上既享受!築地壽司杯超精緻既設計, 6種唔同既魚生飯遍佈面前!分別有海膽,大蝦,三文魚,吞拿魚等等~ 每一種都可以按自己個
難得黎到觀塘都就想行下工廈,同埋最緊要搵到好野食~
呢間新開既丼屋,本人覺得唔錯喔XD

有圖有真相,想食咩就嗌咩,食物同相片相符~

工廈地方,入夜後人流唔算多,大部份都招待會員~

北極光海膽杯
賣相十分精緻, 集唔同顏色既食材在一身, 非常奪目!

牛油果金龍卷
甜中帶鹹既感覺, 真係味覺上既享受!

築地壽司
超精緻既設計, 6種唔同既魚生飯遍佈面前!
分別有海膽,大蝦,三文魚,吞拿魚等等~ 每一種都可以按自己個人喜好加醬油同wasabi落去
令到個刺身同飯更加入味! 例如: 大蝦既鮮甜同爽口, 三文魚綿綿既口感, 6種完全唔同既刺身可以改變你既味覺6次!
而且刺身既質素都好高, 入口鮮甜, 而且個飯都係一口份量既珍珠米, 好似食左多個唔同種類既魚生飯咁!

海膽醬燒原隻帆立貝
有海膽獨特既鮮味之外, 我估仲加左清酒同芝士去調配, 令到個海膽醬非常非常有特色,
對味覺既衝擊感好大, 因為味道非常濃烈!
而且加上肥美多汁既帆立貝, 爽口彈牙既口感, 真係好值得食

日本蟹蓋麵鼓燒
整個蟹蓋都係蟹膏同蟹肉撈埋~ 加上面頭既一粒大蛋黃! 整穿佢就可以將濃濃既流心蛋醬撈埋一齊食!
啖啖都充滿蟹既味道! 因為蟹肉既份量非常多! 啖啖都係蟹肉不在話下, 蟹膏加上蛋香味, 鹹中帶鮮甜~
真係一試難忘! 而且佢既價錢十分便宜, 令我覺得1個都唔夠我食呀!

野菜牛肉讚岐烏冬
一碗看似簡單平淡, 但食落就係第2回事既一配烏冬~
首先最重要既一點, 一碗相當健康既烏冬, 因為蔬菜類既食品非常多~ 有娃娃菜, 冬菇等等~
而個湯底就唔油唔膩, 但味道就好足好夠! 我估應該係清甜既雞湯! 加上幾塊少油脂既肥牛,
連埋煙韌彈牙既讚岐烏冬, 令到整個烏冬都非常出色