2008-04-15 10 瀏覽
打完電話返屋企, 又confirm冇飯開後, 慣例會行上黎逛逛食店.記得有間Kebab, 又好有興趣咁食返個. 一間小小Take Away店, 隔離Assaf亦是同一個老闆, 一間高級, 一間平民, Assaf先生真識做生意, 看了其卡片, Assaf叻仔到澳門都有佢既分店.傳統中東Kebab, 轉轉羊肉一條條介出來, 焗爐輕輕焗熱塊餅, 加上菜, 茄, 醬, 一卷, 錫紙包上, 香噴噴Kebab在我眼前.羊肉介出來後, 再小炒返熱, 肉汁能保留, 醬汁加上生菜番茄, 沒有把肉味蓋過, 但吸了不少肥膩味道. 今晚來光顧的, 除了一位同外國人拍拖的靚姐外, 全是番人. 外國人習慣了的食物, 來到香港, 依然不離. 做得Kebab, 應該都是Halad food, 有不少印巴人黎買包.