2018-04-07 367 瀏覽
一年總要黎上幾次泰海鮮,全因呢度既海鮮種類多!而且好鬼食!今次成班人黎,就係為咗呢個長腳蟹!好鬼大隻,勁生猛!刺身,今次食既係「花竹蝦刺身」,貪佢平時比較少地方有得得。呢度大約係一斤一両。可以加湯即時灼黎食又得!新鮮的花竹蝦鮮甜而且肉厚。不用花太多其他煮法,單單乜都唔點都已經好好味。師父刀工好好,挑腸去筋,食起上黎更加爽口。每次黎必食的䒬蓉粉絲蒸元貝。黎親食都係極大元貝呢!HK$15一隻的加工費,其實唔算貴啊。十分厚肉,不要貪心食太多隻,小心好快就食飽哦~~阿拉斯加蟹兩食!今次先黎食上清蒸阿拉斯加長腳蟹。隻隻蟹腳都十分粗壯!成樽汽水咁大支!誇張吧!一剪開,蟹香飛撲,蟹肉鮮甜,肉質厚實,啖啖肉的感覺好滿足啊~~另一食,就係花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋。以上兩款加埋加工費等都係HK$488,真係超~~~抵食!十分喜歡師父只是微微用上花雕酒去吊一吊味。將蟹的鮮味一下子逼晒出黎。加上十分滑溜的蛋白,火喉控制得好好啊!食過幾款清一點的海鮮,然後轉食濃味一點的。薑蔥鮑魚!起花的鮑魚十分吸引,雖說濃味,但十分適中,食完不會很口干。而且鮑魚爽口彈牙。惹味非常!豉椒蟶子皇配煎米粉底,個米粉底大家記得要加啊
一年總要黎上幾次泰海鮮,全因呢度既海鮮種類多!而且好鬼食!

今次成班人黎,就係為咗呢個長腳蟹!好鬼大隻,勁生猛!

十分厚肉,不要貪心食太多隻,小心好快就食飽哦~~

成樽汽水咁大支!誇張吧!

豉椒蟶子皇配煎米粉底,個米粉底大家記得要加啊!只係加六十蚊,但食法却有兩食的感覺。而且米粉底煎到卜卜脆,與豉椒汁一起食簡直是一絕啊!

蟶子皇可不是普通Size,成隻筷子咁張!足料得很!

最後一定要飲上個海鮮湯!都只不過係每位HK$18!但個湯有足料瀨尿蝦、雜魚、沙白蜆,仲有足料蕃茄薯仔!單看上圖湯料就知很足!

個湯係鮮甜味十足!飲埋先覺得滿足啊~~

其實我哋一圍十人,食的海鮮唔止咁少!假日黎食,海鮮係關財記購買。埋單四千左右!平均一人只係HK$400咋!好鬼抵食!飽到行唔到咁滯!

海鮮仲使乜去鯉魚門,黎泰海鮮試下啦!
生日