2023-11-11 131 瀏覽
#北海道帆立貝明太子意粉 🍝個醬用忌廉做底,加上明太子醬,香香辣辣,唔會過鹹,而且夠晒杰身,令每條麵都可以沾滿醬汁。成碟嘢相當creamy,意粉口感就尚可 。配料方面有兩粒刺身級帶子,相當厚肉,兩面有香煎過/燒過,做到半生熟效果。但個人認為香煎前可以印乾少少,因為都有出水嘅情況;煎嗰陣又可以落多少少鹽,除咗可以吊吓味,仲可以令帶子表面乾身啲,更加易做到表面焦糖色。另外店家仲加咗少少木魚絲、蕃荽、蘑菇等,可以增加口感,但味道上冇太大幫助。#蟹膏蟹肉意粉 🍝同樣用忌廉做底,醬汁creamy,意粉掛汁,加上蟹膏同蟹肉,每啖都充滿鮮味。但係怕腥嘅朋友又唔使擔心,忌廉令蟹味mild咗,所以唔會太濃,味道適中。配料方面有拆咗嘅蟹肉絲、蟹籽、兩隻蟹鉗仔同蘑菇等等,除咗可以增加鮮味,口感上大大提升。整體嚟講雖然冇明太子意粉咁驚艶,但以呢個價錢,都係好食足料嘅意粉,值得一試。#水牛城雞翼 🐓雞翼只限假日提供。醬汁一入口有種好衝擊既感覺,非常濃稠,少少辣味,可惜酸過頭。雞翼都偏大隻,肉質結實,不過外皮唔夠脆,加上醬汁後更易變腍。

#北海道帆立貝明太子意粉 🍝

#蟹膏蟹肉意粉 🍝