咖啡店,是許多客人的心靈休息站,也是許多喜歡咖啡的人追夢及圓夢的地方。而咖啡,可以是好個人的,所以,我很喜歡拜訪咖啡小店,因為許多都有自己的咖啡故事、許多都有充滿個性的主題。這一次,我繼續在井財街、新墟村一帶尋找咖啡店,這一次就在井財街看中了一間比較大間的《BYOB》,我印象中,《BYOB》是 Bring Your Own Bag 的意思。見有趣,也見咖啡師有一份專業同熱誠,決定試一試咖啡,也試一試午餐。地方很大,灰灰暗暗的空間也就是工業風設計帶來的觀感。雖然,工業風的這一個 style,暫時來說仍百看不厭,但近來到過的新派咖啡店同食店,都用上這一個風格,似乎,許多人都只是跟風而已。不過,感覺上,這灰灰的空間感,其實又幾舒服既。說《BYOB》了。這店的《BYOB》,我查找過,是 "Be Your Own Barista" 的意思。在這兒,自己,就是自己的咖啡師。這兒雖然是一間咖啡店,但也有很好的食物,而他們的招牌菜是德國咸豬手。不過,這一定要好早來或者是預訂,因為是每天限量供應的。而且,夠人多才好叫。以我目測,份豬手好大件。所以,我同太太一人一份意粉更好。大蝦寬條麵,濃濃的蝦肉蝦子味完

大蝦寬條麵,濃濃的蝦肉蝦子味完全與寬條麵融為一體,令食到的每一口都充滿蝦之味。三隻大蝦味道香口,肉質爽爽脆脆的,寬條麵的軟硬適中,吃起來亦不會太油,賣相同味道都有水準。
黑松露雜菌意粉,香味絕對是夠晒濃郁。黑松雖濃,而且是很濃,但雜菌的味道仍可以散發到出來。兩條幼幼的露荀,令這一份意粉增添了少許清新味道,不錯。
其實,我是來了兩次的,第一次探路,只要了一杯豐滿的 Latte。這一杯 Latte,是令我開心滿足的。濃濃香香的咖啡,香香滑滑的牛奶,沖出了一杯口感滑溜,甘香長留的咖啡。
吃的那一天,天氣比較熱,我同太太到來了一杯凍飲。太太的 Matcha Latte 是當日的 special。抹茶味道濃郁,帶有濃澀味的茶香配上牛奶,也是十分之香口的。
第二次來,我發現了 House Blend on Rock。一杯凍的手沖咖啡,口感滑,味道甘香。如果苦盡甘來是上聯,甘盡甜到就是下聯了。
食物好,咖啡好,環境好,悠閒的一個牛餐,窩心的一杯咖啡,可以為不好的一天添加正能量,更可以令美滿的一天,增添多一份的寫意。
喺屯門揾到間💛既平價西餐~~住屯門既我同朋友都食過依間好多次下🤤基本每次去同朋友都會叫佢個黑松露同蝦意粉 朋友比較中意佢個黑松露意粉而我就中意佢個寬條麵多啲💛大蝦寬條麵~~寬條麵就咁用橄欖油煮香啲蒜黎煮 食落去好香蒜味 中意香蒜乾炒意粉既人一定會中意💛蝦應該油過 咬落去有小小脆口🤤而個人好口意寬條麵既質感 所以每次去都會叫~~黑松露意粉~~朋友好中意佢地既黑松露意粉 所以基本上每次黎我地都係叫依兩樣野😂😂個意粉既黑松露好多下 吾會好似有啲餐廳俾得好小黑松露 而且佢個汁吾會太多搞到食到最後會好膩 同朋友叫左凍抺茶latte同凍朱古力 抺茶latte同出面飲既大致上一樣~~而朱古力冇飲就吾太清楚😂

黑松露雜菌意粉/鮮蝦扁意粉

大蝦寬條麵~~

黑松露意粉~~

黑松露雜菌意粉/鮮蝦扁意粉
  • 大蝦寬條麵
  • 黑松露雜菌意粉
2020-06-23 293 瀏覽
個日去到已經有人龍排緊隊 等咗大概15分鐘左右就入得啦 入到去係自己出去嗌野食 本身諗住戒咖啡 點知見到枱枱都嗌咗 忍唔住要飲返杯🤪👉🏻卡邦尼意粉 $68👉🏻北海道帆立貝明太子意粉 $98其實兩碟分量都好多 兩款我都食咗 個人比較喜歡明太子意粉 海量嘅明太子 再配埋大大粒帆立貝 味道比卡邦尼更豐富👉🏻Mocha Baileys $45Baileys味好重 我個人中意齋啡 但對住酒 忍唔住 勝cold brew一籌👉🏻Cold Brew $50見到個樽仔 好有睇西片 d鬼佬飲酒嘅feel😆好特別 唔知有無得拎走 但我就無拎😂😂

👉🏻卡邦尼意粉 $68

紀念日
卡邦尼意粉
北海道帆立貝明太子意粉
2020-06-06 554 瀏覽
作為屯門人,BYOB已經去過好幾次,之前一直都好滿意,無論係咖啡、食物定環境,實在係區內數一數二既cafe。都知道一向好受歡迎,星期六下晝4點鐘去都要等位,唔緊要,點知去買咖啡個刻,佢先話只限坐30分鐘⋯⋯ 講真,去得嘆咖啡,有幾何會咁快走?明白你受歡迎,人流多,但希望只少坐1個鐘頭會好啲,30分鐘真係咖啡嚟到飲完就即刻要走,真係好失望。希望可以改善一下,否則又要重新搵過區內嘅好cafe😟見到有好多負面評論都係講服務態度,其實態度唔算好差,只少都好有禮貌,按規矩做咁囉⋯⋯
2020-06-06
2020-06-03 562 瀏覽
人生第一次寫食評,比咗BYOB😅時間:1915(1930入座)人數:2人食物:2意粉,2飲品,1小食首先今次係第二次到BYOB食野,上次因為時間尚早,所以不用等位。但等位時間大約15分鐘左右,尚算可以。裝修風格:餐廳裝潢為簡約工業風、簡單、整潔。食物:款式唔多,主食只有7款意粉,5款沙律餐具、水、落餐都係自助式客人需要到櫃面叫餐,然後取餐具完成後,職員會將餐送到枱上。————————分隔線—————————今次點了兩個意粉,一個小食主食一個「蕃茄忌廉蟹肉寬條麵」$88,意粉軟硬程度適中,唔會太軟,有咬口,忌廉味道唔算太濃。蟹籽份量都算多..。優:意粉份量多,蟹籽份量多。劣:忌廉味唔算太濃郁,可能被蕃茄味遮蓋。一個「海鮮墨魚汁意粉」$88,同樣地軟硬程度適中,有咬口。配料上,青口入味質地唔錯,未煮到爛而入味。魚柳及魷魚有種煎出黎既香味,魚柳唔會一夾就散。肉質結實。相比之下,單單墨魚汁意粉可能會容易食到「好漏」但海洋配搭下。又唔太覺。優:意粉份量多,海鮮味道香口;但份量還好。劣:N/A小食一份「芝士黑松露薯角」$45,薯角香口優:薯角香口,份量多,唔會整到好硬,好乾。劣:味道上略嫌唔夠。因
人生第一次寫食評,比咗BYOB😅

時間:1915(1930入座)
人數:2人
食物:2意粉,2飲品,1小食

裝修風格:
餐廳裝潢為簡約工業風、簡單、整潔。

食物:
款式唔多,主食只有7款意粉,5款沙律

餐具、水、落餐都係自助式
客人需要到櫃面叫餐,然後取餐具
完成後,職員會將餐送到枱上。

————————分隔線—————————

今次點了兩個意粉,一個小食

主食
蕃茄忌廉蟹肉寬條麵

優:意粉份量多,蟹籽份量多。
劣:忌廉味唔算太濃郁,可能被蕃茄味遮蓋。

海鮮墨魚汁意粉

優:意粉份量多,海鮮味道香口;但份量還好。
劣:N/A

小食
芝士黑松露薯角

一份「芝士黑松露薯角」$45,薯角香口

優:薯角香口,份量多,唔會整到好硬,好乾。
劣:味道上略嫌唔夠。因為只有面一層有芝士及黑松露醬。內裡只沾到少少。

整體來講
-上菜速度快,點餐到上最後一道菜。大約25分鐘
-份量多,一人一意粉會飽肚
-但主菜款式唔算多,小食飲品也是。

2020-06-02
蕃茄忌廉蟹肉寬條麵
海鮮墨魚汁意粉
芝士黑松露薯角
  • 墨魚汁海鮮意粉
2020-05-31 300 瀏覽
之前黎到都淨係飲野,今次係第一次幫襯晚餐,要企係門口等位,要齊人先可以入,但都有8-10個人係外面等,所以大家最好預返d時間。餐牌選擇唔多,幾款沙律小食,十個主食左右,仲有craft beer。我叫左煙鴨胸沙律,味道唔錯酸酸甜甜,煙鴨胸煎得夠香,配上蕃茄一起不會有肥膩感覺。黑松露芝士薯角,正常,份量十足大蝦忌廉寬條麵,我幾中意d蝦係剝左殼既,夠大只同新鮮,味道方面都幾好,忌廉濃郁所以食物方面整體不錯,係屯門算是比較好又有主食提供的咖啡店。

黑松露芝士薯角,正常,份量十足

2020-05-28 273 瀏覽
平時經過一直好想試,但每次經過都好多人,難得今日lunch放晏咗,就決定去試吓🤣入到去環境好寬敞,枱與枱之間隔得好遠,坐得好舒服。叫咗個黑松露雜菌意粉,松露汁香得嚟,意粉嘅硬度啱啱好,菇嘅份量都好多🤩好可惜嘅係我坐嘅位置冷氣好唔夠,坐唔得耐就頂唔順走咗🥺

入到去環境好寬敞,枱與枱之間隔得好遠,坐得好舒服
。叫咗個黑松露雜菌意粉,松露汁香得嚟,意粉嘅硬度啱啱好
,菇嘅份量都好多🤩

好可惜嘅係我坐嘅位置冷氣好唔夠,坐唔得耐就頂唔順走咗🥺
2020-05-26 258 瀏覽
食物選擇不多,味道是可以,不過跟老人家/小朋友來的話就不太合適,因為麵質比較硬;午餐價錢不便宜,而且沒有set;由於是自助形式,需要自己到櫃面order 和取餐具,這些都沒有問題;但因為有長者及小朋友同行,他們只提供叉,問櫃面取一把刀來切食物,他們竟然不給予,說我只order 意粉,不需要刀;打算快快食完快快離開之際,下起大雨來,到用膳差不多完時,還下著雨,由於外面沒有人在等位,本來想坐多一會兒,之前不給予我餐刀的那位,疑似是是老闆的人走過來下「逐客令」;服務態度非常差,不會再來

服務態度非常差,不會再來
2020-05-23 336 瀏覽
又到Weekend,今日想食豬手,因上星期六想食但食唔到😅;記得之前去過屯門一間小店「BYOB Coffee Roaster」,見過有人食豬手,好似唔錯,就一於入屯門食Lunch估計這間餐廳食lunch時間會多人,所以今日早一點出發,未夠12:30 PM 已經去到餐廳這間餐廳需先到櫃面購票;我哋叫左1️⃣ 德國黑麥啤慢煮咸豬手 $1382️⃣ 牛油果華道夫沙律 $68慢煮咸豬手製作需時40分鐘,我哋先食牛油果華道夫沙律,牛油果砌得好靚,食材都新鮮;第一次食慢煮咸豬手,味道都算OK,但沒有太大驚喜價格💰:$206 (免收加一服務費)味道😋:OK

這間餐廳需先到櫃面購票;我哋叫左
1️⃣ 德國黑麥啤慢煮咸豬手 $138
2️⃣ 牛油果華道夫沙律 $68

價格💰:$206 (免收加一服務費)

味道😋:OK
德國黑麥啤慢煮咸豬手
德國黑麥啤慢煮咸豬手
牛油果華道夫沙律
牛油果華道夫沙律
2020-05-23
2020-05-21 213 瀏覽
是日喺返屯門區搵食一行四人尋找黃店去到等左一陣 齊人探熱後就可以入座啦輕輕食 傾下計店內裝修簡單舒服 環境幾寬敞呀先付款下單 慢慢坐開放式廚房 一入到去就聞到香味喇Dirty - 熱咖啡好香 加上冰凍鮮奶 又香又滑推介!松露意粉🍝 好香 好creamy 份量足夠!招牌沙律 - 甜甜嘅醬汁 加上配料爽爽嘅口感 好fresh既感覺!個人好喜歡呢個沙律!三文魚沙律 - 比較下較普通 但味道OK!屯門區嘅可以一戰!經濟之選,齊人先可以入座呀,醫護有折扣
是日喺返屯門區搵食

開放式廚房 一入到去就聞到香味喇

Dirty - 熱咖啡好香 加上冰凍鮮奶 又香又滑
推介!
Dirty

松露意粉🍝 好香 好creamy 份量足夠!

個人好喜歡呢個沙律!

三文魚沙律 - 比較下較普通 但味道OK!

屯門區嘅可以一戰!
經濟之選,齊人先可以入座呀,醫護有折扣

Dirty
2020-05-17 216 瀏覽
周六晚餐廳外有約十人分3台排隊,不設派籌,等了20分鐘左右。今次點了明太子意粉,三文魚沙律,和銀月綠茶。意粉份量細,男人食會唔夠,不過明太子推滿了意粉面,意粉都好入味。我本來就打算之後去別店食甜品,所以就無所謂了。銀月綠茶是一種花茶,淡淡清香,配精緻茶具,好高雅。但不知是否餐廳設計問題,人不多卻嘈到像茶樓一樣,想寧靜享茶就好難,不過和朋友談話就肯定別台聽不見。

• 北海道帆立貝明太子意粉
我本來打算幫手懲罰黃店... 但係我食完呢間野之後覺得...唔係黃店就要幫手懲罰既...都要睇質素既...我食lunch既, D野食唔差係大碟既, 但係價錢偏貴仲要冇set...D店員態度唔太好, 喂人去收銀個邊量體溫...點解唔貼張告示係門口, 叫人入店就去左收銀個邊量體溫先搵位...開放式廚房個抽酒煙機好嘈又冇咩用... cafe 黎講真係好嘈...食完成身油煙味走...
我本來打算幫手懲罰黃店...
但係我食完呢間野之後覺得...
唔係黃店就要幫手懲罰既...
都要睇質素既...

D店員態度唔太好, 喂人去收銀個邊量體溫...
食完成身油煙味走...
2020-05-15
其實已經好耐冇食呢間舖頭~屯門來講真係好少Cafe,以前突然Cafe癮發作都會去食下。但自從連續俾個廚窒左兩次之後,我冇再去啦。首先講嘢食,其實唔係唔好味,我哋全家人都覺得ok,先會食咗幾次。不過所有都係港式材料煮法,帶子/雜菌加個汁咁(個汁都算creamy)。想食平時常見嘅pasta/risotto 配搭嘅菜式,而唔係蕃茄溝忌廉咁煮(利伸:可能我少見識)或者好注重蘑菇香唔香,洋蔥有冇caramelised,carbonara texture係點就唔好去食~不過我明嘅,始終好賣先係重點,口味可能比較切合香港鍾意嘅味道,其實只係類別問題。All day breakfast/ brunch類別完全係冇嘅,可以去對面嗰間(雖然舖頭係冇咁大😌)由於我至少食咗三次,個post都太長啦,再寫落去真係有排都睇唔晒,所以我覺得我要開多個post講吓究竟服務態度發生咗咩事。

2020-05-11 237 瀏覽
難得有朋友相約,帶佢地去呢間平民西餐廳試一試,性價比高,質素不比連鎖店差。四人叫一個帶子蟹子意粉,一個卡邦尼意粉,一隻慢煮啤酒豬手,一碟水牛城雞翼同埋黑松露薯角,四杯野飲。唔記得影粒帶子賣相一流,食落去有淡淡既芝士味,不俗。啖啖肉,軟硬適中,食肉獸之選。芝士黑松露薯角,新鮮做起,舊舊薯角都熱辣辣,黑松露味又唔會大搶,值得推薦。污糟咖啡 dirty cappuccino左係冰咖啡 右係焦糖咖啡

唔記得影粒帶子
賣相一流,食落去有淡淡既芝士味,不俗。

啖啖肉,軟硬適中,食肉獸之選。

污糟咖啡 dirty

cappuccino
左係冰咖啡 右係焦糖咖啡
2020-05-07 308 瀏覽
今日冇返office,就打算附近搵間cafe 做嘢。order 咗杯咖啡,坐咗40分鐘,就因為有人排緊隊被趕走。其實去得cafe,一般都係做下嘢,隔一陣再order d 嘢食or 再叫多杯嘢飲。做做下嘢,40分鐘就話要交枱,真係好匪夷所思。我都知生意難做,亦都冇打算$40 霸你成日枱。請留意去cafe 幫襯嘅客戶心態。如果係要限時,請入座就講好,大家可以選擇去第二間。一飲完就趕走,我會以爲自己去做澳牛。雖然好小事,但以後應該唔會再幫襯。
今日冇返office,就打算附近搵間cafe 做嘢。

雖然好小事,但以後應該唔會再幫襯。
2020-05-07