2020-10-15 1029 瀏覽
今日近近地又要黎屯門發掘下好野食!係井財街當然係多小食店既地方,今次就見到有新開既「木玥巷」!一見到門口就俾佢既裝潢吸引住,簡單既木系裝修配有台式風格,就要入去試一試喇!入面座位都闊落好坐,雖然係小店,但都唔會有太迫既感覺!餐牌都清晰易明,主食都偏向台日風味,仲特別有推介既食品俾你可以試下佢既招牌菜!店員仲會細心介紹下特別既飲品,值得一讚。木玥招牌紅燒牛肉麵 $92牛肉麵大家都食過非常多,當然最出名梗係台灣喇,但係呢碗真心要大家試下,份量恰到好處,唔會食得太多麵又食唔落肉,湯底又唔會太濃搶味,最吸引就係紅燒牛肉,厚底一口咬落去都唔會韌,肉汁豐富又口感十足,再加埋加分既豆卜真係一流既配合!蟹肉明太子炒新竹米粉 $88抱住推介既心情叫左炒米粉果然有驚喜,配料十分多既米粉,炒得乾身之餘每一口食落去都唔會缺少一樣餸,估唔到蟹肉同明太子既口感可以咁夾,加埋幼身既新竹米粉真係食完又想再添食!鹽酥雞 $42小食當然要試下鹽酥雞啦,佢反而有啲唔同台式口味,用一層薄薄外皮包着多汁既雞肉,口感截然不同而且食落又唔會好熱氣,再配埋佢特製嘅甜酸醬加埋一齊真係一個開胃嘅小食!黑糖茉莉冬瓜茶 $38木玥黃金水果茶

木玥招牌紅燒牛肉麵 $92

蟹肉明太子炒新竹米粉 $88

鹽酥雞 $42

黑糖茉莉冬瓜茶 $38
木玥黃金水果茶 $42

雖然平平無奇嘅冬瓜茶,但係飲落去有淡淡的茉莉帶有黑糖嘅甜味,雖然有少少偏甜但係有冬瓜茶溝番都十分消暑解渴!

經過店員嘅推介我最後都揀咗水果茶,佢係菠蘿加西柚嘅水果茶,嚟到嘅時候真係好愕然因為好大杯,佢嘅賣相十分之靚,真係打卡首選!每一樣生果都配合得好好,唔會好似其他水果茶咁配合會有苦澀味!加埋佢嘅份量佢哋賣相係值得大家一試!
2020-10-15
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵