2018-07-10
今日同朋友用餐嘅地方就係亞士厘道 天星大廈 1樓嘅烏蠅館大廈樓下係酒吧西餐廳 而我哋今日光顧嘅地方就係一樓掛滿咗特色燈籠嘅地方 搭𨋢上一樓 就係我哋要搵嘅烏蠅館喇入到餐廳見到牆上嘅裝飾都係同茶有關 原來老闆本身有間茶既舖頭 將貨品擺放過來 除咗供客人觀賞之外 客人喜歡的話都可以選購回家呢度嘅飲品 都加入咗茶嘅元素 來一個mix and match烏龍奶茶(凍) 奶茶中有大量茶葉 真材實料 茶味芳香冒菜嘅精髓在於湯底 以22種味天然香料 所淆製而成 麻辣湯底當中用咗三種不同嘅辣椒 雖然顏色火紅 但食落而油不膩 辣而不燥 麻而不痺有時食麻辣湯底 好怕食到一粒粒嘅花椒 咬落去成個口完全麻痺 呢個湯底嘅麻辣味係有嘅 但係就冇當中花椒 八角 麻子 嘅渣宰完全冇四川火鍋面 麵質同公仔麵差不多 但其口感更爽口豬潤爽口 推介鴨血 入口即逝 非常嫩滑晚市期間仲有火鍋供應 但要訂咗先有 皆因食材要事先預備 餐廳對食材的執著 值得令人敬佩下次約埋三五知己 嚟試下呢度嘅火鍋先
烏龍奶茶(凍) 奶茶中有大量茶葉 真材實料 茶味芳香
冒菜嘅精髓在於湯底 以22種味天然香料 所淆製而成