2021-06-28 82 瀏覽
八號草係美孚新邨一間新開嘅西餐廳,佢嘅set dinner二百幾蚊已經有齊餐湯、餐包、前菜、主菜、餐茶同甜品,性價比非常高。八號草就喺舊保齡球場入面,而家除左用黎做餐廳,旁邊仲用黎做草地滾球場同健身室,所以一邊食飯會見倒隔離有人玩草地滾球。餐湯&餐包 - 餐湯每晚有兩款揀,另外仲可以加錢轉龍蝦湯。麵包鬆軟,上面加左啲香草食落有啲粒粒口感。意大利菜湯 - 菜湯入面有好多雜菜,好夠酸好開胃。海鮮龍蝦湯(跟餐加$28) - 另一個湯我地加左錢轉龍蝦湯,入面有龍蝦、魷魚同蟹籽,湯頭creamy得黎唔會太鹹。跟餐有兩款前菜,我地每樣各一款share試下。意大利火腿蜜瓜沙律 - 火腿都幾多塊同大塊,雖然唔算好油潤,但鹹度適中都唔錯,旁邊嘅沙律菜醋汁足夠,唔會有草青味。煙三文魚沙律 - 煙三文魚都幾厚身同唔會碎濕濕,中間仲有少少三文魚籽,鹹鮮味十足。主菜有五款揀,價錢都差唔多,平時出面食一個主菜都要二百幾,哩度同樣價錢已經有一個set,好抵食,不過五款主菜全部都係肉類,如果有埋意粉或意大利飯揀會更好。燒保雲酥羊架($268) - 羊架有兩大舊,朋友點左七成熟,八號草有度好,佢會喺主菜上面插枝旗仔寫住

餐湯&餐包

意大利菜湯 - 菜湯入面有好多雜菜,好夠酸好開胃。

意大利菜湯

餐湯&餐包

跟餐有兩款前菜,我地每樣各一款share試下。

意大利火腿蜜瓜沙律

煙三文魚沙律

燒保雲酥羊架($268) - 羊架有兩大舊,朋友點左七成熟,八號草有度好,佢會喺主菜上面插枝旗仔寫住幾成熟,唔怕食錯。

燒保雲酥羊
羊架下面仲有薯仔、西蘭花同車厘茄,一定夠飽。
燒保雲酥羊
切開羊架肉質呈玫紅色,雖然似係五成唔係預期嘅七成熟,不過冇血水流出,肉質亦好軟嫩有肉汁,蘸埋個紅酒燒汁味道都唔錯。
燒保雲酥羊
扒大蝦併紐西蘭牛柳($258) - 牛柳好厚身大塊,目測大約有掌心咁大,成1吋厚,上面仲有大蝦,下面同樣有薯仔、西蘭花同車厘茄
扒大蝦併紐西蘭牛柳

大蝦唔會燒得太乾,蝦肉都結實。
扒大蝦併紐西蘭牛柳

牛柳我點左五成熟,切開只有少少紅色,今次就略嫌有啲過熟,比較似七成熟,醬汁我揀左黑椒汁,幾濃味惹味。
扒大蝦併紐西蘭牛柳
提拉米蘇 - 跟餐甜品有兩款揀,提拉米蘇比想像中大件,不過如果當佢係普通朱古力蛋糕食會開心啲,因為冇乜咖啡味,質地亦唔夠濕軟。
提拉米蘇

自家製雪糕芝士餅(跟餐加$48) - 除左兩款跟餐甜品,亦可以加$48轉哩款雪糕芝士餅或者心太軟。我地揀左前者,其實係芝士蛋糕味雪糕,食得出cheese cake味,但就冇就咁食一件cheese cake咁漏,都幾特別。
自家製雪糕芝士餅

餐茶 - 晚餐包左普通咖啡或茶,亦可以加$12轉特飲。凍檸水正正常常,凍朱古力幾濃朱味,飲到最後都唔會好淡。
凍朱古力 & 凍檸水
總結,野食唔錯,性價比亦高,唯一係扒類熟成度唔係太準,同如果主菜有飯/麵揀會更好。
意大利菜湯
意大利火腿蜜瓜沙律