2019-03-04 2640 瀏覽
坦白講,黎之前我都幾期待,因為以往去過嘅私房菜餐廳嘅經歷都好好,點知呢度都幾令我失望因為今日係大人嘅生日飯,我習慣預早至少三個星期就book定,但whatsapp溝通嗰陣對方都令我有少少淆底好處係唔需要落訂,畢竟都臨近聖誕;有啲地方可能要求落訂,尤其私房菜,驚啲西客訂左枱又放飛機,備左料嘅餐廳就gg喇事前喺whatsapp已經揀好哂菜式,個menu都好多花款同組合,真係唔怕會唔啱食大廈入口都有啲隱蔽,尤其夜晚唔夠燈,好易行過龍入到餐廳,第一個感覺係都幾迫,二人枱其實得我同隔離枱,另一邊仲有張四人,其餘都係六人以上大枱侍應再覆一次之前揀定嘅菜式之後就可以上菜喇雖然個menu係好多野可以揀,不過我唔食蠔,鵝肝,魚子醬,所以其實冇乜野好揀,就要左個海鮮沙律唔係我要求高,但係點解碟邊啲醋會搞成咁架?係唔影響味道,但係扣左好多印象分大人要左個招牌拼盤,佢就話冇乜特別,叫做每樣有啲,一次食到幾種味道要左忌廉湯,原本我都幾欣賞條麵包,但係我飲左兩啖湯佢就索到冧哂,何必呢....因為驚叫得太多野會食唔哂,所以只係加左個黑松露雲吞俾是日壽星冇深究係咪自家製雲吞,皮厚再扣一分輪到主菜,我要左鱈魚,望落好細

侍應再覆一次之前揀定嘅菜式之後就可以上菜喇
雜莓果醋海鮮沙律
凍豆腐 / 七味蟹肉沙律 / parma ham沙律 / 香蒜辣蝦
黑松露野菌忌廉湯
黑松露番茄香草雲吞
冇深究係咪自家製雲吞,皮厚再扣一分
煎鱈魚(龍蝦汁)
輪到主菜,我要左鱈魚,望落好細件但係油脂多,呢個份量算係咁,龍蝦汁稍為少左啲
prime angus short rib skewer
大人要左牛小排skewer,成碟野係個薯蓉最好食,啲牛超多筋,4粒牛入面有3粒都咬唔到
法式焦糖燉蛋伴自家手打雪糕
最後黎到甜品,我揀左焦糖燉蛋,口味嘅野好主觀,不過我就鐘意啲糖再薄少少
至於個雪糕都唔錯,可以話係成餐飯最滿意
大人嗰個因為寫左名,我就唔喺度po出黎,佢揀左pineapple crumble,一個字---酸
燕窩燉椰皇
諗住食哂可以快啲埋單走人,點知店方話仲有個燉椰皇送,明明之前whatsapp話like左fb先會送架?
但佢又整緊,唔好意思堅持say no,好似會好兀突
用料都算幾足,但係太甜,而且之前已經食左一個甜品,依家再黎多個只係覺得too much

不至於要負皮呢度,只係每樣野都有少少扣分
當然最惡頂就係同我地只有一條走廊之隔嗰張十幾人嘅大枱,大聲講大聲笑個不停,打爛酒杯仲一啲唔好意思都冇
成餐飯就黎要同對面whatsapp先知大家想講乜..總結就係冇下次
題外話/補充資料: 嗰位四眼嘅侍應全程都好耐心咁serve每一枱客,呢樣野都要讚下
2018-12-23
生日