2024-05-10 27 瀏覽
尖沙咀區有不少韓式料理店🇰🇷,都以家庭式小店為主,想要環境舒服企理又地道,Galbi Town係不二之選。依度佔地十分大和濶落,白色為主簡約設計,光潔舒適;除左侍應大部分都係韓藉外,仲有唔少韓國人幫襯,有在地韓國人飯堂既感覺,反而令我有種好似置身於韓國既反差感,真係幾有趣。用點餐機點菜,店內有幾部送餐機械人行走,十分自助。先送來前菜8-9碟,包括有幾款醃菜、泡菜、魷魚醬魚干、玉子燒、生洋蔥和韓式辣醬等,食完可refill. 仲有泡菜蟹,口感幾creamy, 好特別。另外店員會主理烤肉🥩,客人可以舒舒服服等食,感受貴賓式享受。🥢濟洲黑毛豬新鮮五花腩原條五花腩燒香後油脂半透明和挺身,和肉的比例分布平均,光澤豐腴,入口爽彈不油膩,配上泡菜、辣醬或蟹膏醬伴吃,甘香豐富。🥢濟洲黑毛豬新鮮豬頸肉 比平時吃的豬頸肉厚切,烤香後更能鎖住肉汁。油脂平均分佈,烤熟後肉質爽彈豐潤,肉香突出,不加調味也一樣好吃。也可以加點附送的蟹膏醬,增加鹹鮮味道。🥢特選牛肋骨肉原條牛肋骨加入櫻花蜂蜜醃製,上菜的部位只有肉不帶骨,烤香後肉質稔軟香滑,肉味濃郁並帶有蜂蜜味和果香,有入口有嚼勁無渣,相當高質。🥢水冷麵用煙韌富麥香

🥢濟洲黑毛豬新鮮五花腩

🥢濟洲黑毛豬新鮮豬頸肉

🥢特選牛肋骨肉

🥢水冷麵
用煙韌富麥香的蕎麥麵作麵底,加上混合碎冰的牛骨湯底,更持久保持冰凍口感,酸酸地好開胃,夏天食夠晒冰爽。

🥢辛奇煎餅
即泡菜煎餅,橙紅色的煎餅煙韌粉糯,邊吃邊滲出香辣味道,很惹味。

2024-04-18