上星期四晚飯時間同朋友經過尖沙咀K11,見到只有5分鐘距離,有一間新開張嘅韓國燒肉店Galbi Town,出於好奇,我同朋友就走上去睇下,見到裝修非常之靚, 好大好光猛,餐廳好大,起碼有8000尺,而且望落去整齊又有氣派, 非常吸引,於是同朋友決定入去試下 🤩餐廳環境以白色為主 ,現代化嘅室內設計同利用平板電腦可自助落單,而且有韓文、中文同英文可供選擇,非常方便👍我地落完單之後,好快就有一個機械人送上前菜,非常得意 ,店員將前菜送上枱面;最有驚喜係前菜竟然有泡菜味嘅🦀醬油蟹,特別又好味,而且其他前菜都好好食 ,份量足夠又精緻 ,真係食前菜都可以食飽🤩我同朋友叫左幾款主食:🥩韓牛板腱肉150g $380- 特級韓牛板腱肉有5塊,每塊都又厚又大塊,而且厚厚嘅肉上配合密密麻麻嘅刀口,塗上添加了櫻花蜂蜜的調味,真係每啖都可以咀嚼到淡淡嘅香味,而且餐廳係將韓牛由韓國入口直接運送香港,宗旨係將最靚嘅韓招待香港嘅我地👍🥦包肉蔬菜 $40- 蔬菜好大份量,有五款唔同嘅蔬菜 ,包括生菜、青瓜、紅蘿白等,連蔬菜都咁豐富,真係好有誠意。🦀醬油蟹 $270- 用醬油醃業的韓國新鮮花蟹,肉質嫩口肥美,啖啖肉

我同朋友叫左幾款主食:

🥩韓牛板腱肉150g $380

🥦包肉蔬菜 $40

🦀醬油蟹 $270
- 用醬油醃業的韓國新鮮花蟹,肉質嫩口肥美,啖啖肉都感受到醬汁醃業嘅鮮味,我叫左個白飯,醬汁送飯一流😋

🥓辣炒豬肉 $188
- 在砂鍋中炒製的辣炒豬肉,材料十足,辣豬肉炒得好惹味,有呢個餸可以食多幾啖飯😛

🥘部隊鍋 $128
- 鍋裹面有好多配料,包括午餐肉香腸和培根做嘅湯料理 ,有少少辣,加埋熱辣辣嘅湯底,一路食一路忍唔住飲多兩碗湯,吾錯!

飲品
🍶Bokbunja(Black Raspberry Wine) 覆盆子酒 $148
- 第一飲呢隻覆盆子酒,感覺好特別,少少甜,好有紅莓嘅味道,雖然有14度酒精,但係好容易入口👍🏻

雖然像我地食過好多韓式餐廳,以為間間韓式餐廳都差唔多,但仔細了解的話,會發現呢間Galbi Town有別於其他韓式烤肉店,創新嘅口味絕對能夠引起韓牛和韓國BBQ在港的熱潮。而且重點要讚係,餐廳員工服務態度非常之好,食物好有傳統味道,真係超級好嘅推介👍😋
2023-10-26
  • 韓牛板腱肉150g