2020-12-14 10939 瀏覽
來自日本大阪嘅ふたご燒肉喺香港已經有兩間分店了,我到最近先至有機會試。第一次嚟冇得食,因為我哋冇訂位呢~想食嘅話我提議要預先訂枱,好似我咁摸門釘就唔好啦。▫️野菜盛合 (HKD65)- 拼盤有鮮冬菇,洋葱,雞脾菇,蘆筍。我覺得食燒肉點都要食吓蔬菜先得。▫️上等鹽燒牛舌 (HKD78) - 呢個牛舌連平時唔係幾好嘅我都覺得正!鹽燒好惹味,完全滲入晒啲牛舌到!▫️三點盛 (HKD148) - 黑豚腩肉,豬頸肉,雞腿肉 - 諗住呢個拼盤乜肉都有啲,除咗牛肉都想試吓其他肉。其實嗰晚嘅主角係👇🏻▫️大得驚人牛小排(HKD188)呢塊鹿兒島和牛扒係店內人氣No. 1食品。Size 都幾大塊但就唔算厚。上枱時店員會幫你燒呢塊牛扒嘅,應該係怕呢塊牛扒太大塊啲食客唔識整掛。開始前會和其他店員一齊叫口號,真係好有喺日本食燒肉嘅氣氛㗎。燒到咁上下就會幫我哋剪開件牛扒,然後簡單地咁講解下牛扒唔同嘅部分。牛扒邊肥膏比較多,店員推介我哋包住塊生菜一齊食,我哋試完後覺得油膩感真係冇咁重喎。牛扒其他部位都好正,肉質好嫩滑又冇筋,入口仲要即溶呢!呢個我覺得係必點嘅!要預訂㗎,訂枱時記得訂埋塊牛扒!我哋幫襯嗰晚咁啱有枱日本人坐喺

其實嗰晚嘅主角係👇🏻
▫️大得驚人牛小排(HKD188)

呢個我覺得係必點嘅!要預訂㗎,訂枱時記得訂埋塊牛扒!

我哋幫襯嗰晚咁啱有枱日本人坐喺附近,聽到店員講日文嘅時候有一刻真係以為自己喺日本呀😂