2014-09-18 1607 瀏覽
上次食fiat caffe,已經係年幾兩年前既事。上個月係美麗華經過見到佢,仲以為佢係開左分店,但原來係餐廳由港島區搬左黎尖沙咀。佈置同舊店差唔多,都係有部好eye-catching既車係門口,但係舖位再大左,晚上7點去到,都唔駛等位就入得。今次黎fiat caffe食飯,其實係為左同朋友慶祝生日。事關佢下旨想食pasta類既野,所以我就決定揀呢度喇。 打開menu,見到選擇比上次食fiat多左好多,但亦無左我上次食覺得好好味既一個blue cheese pasta 最後我地揀左set dinner for two ($398 + 10%),有兩個set appertizer,兩個soup,兩個有得揀既mains,同兩杯野飲(coffee/tea/juice)。其中一樣appertizer - Italian meat platter。雖然無expect過set dinner既appertizer會大份,但a set for two...呢個portion...好似真係比較細左d喎。反而個set既湯就有d驚喜!跟set既湯係一個雜菌湯,味道既濃度岩岩好,質地既濃稠亦恰到好處,仲可以食到

Italian meat platter
反而個set既湯就有d驚喜!跟set既湯係一個雜菌湯,味道既濃度岩岩好,質地既濃稠亦恰到好處,仲可以食到一粒粒既雜菌
蘆笙松露risotto
老實講呢個risotto有少少失望,因為味道唔係好balance,淨係食到蘆笙味,但松露味欠奉,有點喧賓奪主既感覺。感覺對一個truffle risotto黎講,truffle既鮮味應該係呢道risotto既重點,但今次truffle味道真係太弱。但要讚既係,risotto sauce既texture做得唔錯,十分creamy,濕度適中。
pizza
至於pizza,個底烤得好脆,而且呢度既肉腸好好味,令個pizza生色不少。

總括黎講,fiat搬左店之後,環境大左靚左,而且比以前更就腳。service亦好好,臨走時我地因為食唔晒個pizza叫待應幫我地打包,佢好好咁用食物盒幫我地入好,仲比左個紙袋我地拎走!侍應生們都好有禮貌,做野都好快手。不過,就食物質素黎講,就似乎比上次黎既時候差左,有改善既空間。
2014-09-17