同太座來到呢間來自紐約的海景扒房, 呢度並沒有美式餐廳的裝潢, 但卻有法式bistro的的風格, 環境不錯, Executive Chef Laurent Tourondel 果然有一手我地坐左一張係角落頭的檯, 自成一角, 不過長期開左出去outdoor 的玻璃門, 感覺好像冷氣唔係好夠, 夏天真係要改善下, 我太座即叫杯鮮榨橙汁(40)解下渴先, ..........我地相量完食咩後就同個鬼佬經理落單, 之後佢地先送上兩大個popovers同兩片三文魚做餐前小食, 三文魚伴以果仁, 香草, 橄欖油, 不過無甚味道亦無咩特別但個人喜歡的popover卻十分好味, 熱烘烘, 鬆軟得來又香脆, 而且帶有少少的芝士味, 味道有d似Yorkshire pudding, 根本唔駛用餐廳提供的牛油已經好好味, 本人和太座均十分喜愛, 不過千祈唔好凍左先食, 因為好似'林'左的油炸鬼頭盤我地叫左半打生蠔($150), 但餐廳竟然用上海鮮併盤的盤裝, 真奇怪, 咁大個盤裝咁少野, 其實咁出名的餐廳可以添置少量細一點的盤吧??!! 生蠔用上澳洲來的 , 開蠔時已經全部起好, 只需叉來食便可, 方便之

頭盤我地叫左半打生蠔($150), 但餐廳竟然用上海鮮併盤的盤裝, 真奇怪, 咁大個盤裝咁少野, 其實咁出名的餐廳可以添置少量細一點的盤吧??!! 生蠔用上澳洲來的 , 開蠔時已經全部起好, 只需叉來食便可, 方便之餘亦見餐廳細心, 蠔細隻, 但爽脆, 帶有少許海水味, 算是不錯

主菜我地當然點了牛扒, 始終blt牛扒最出名, 我要了一客鬼佬經理自稱出名的medium well的12oz的australian ribeye($258), 而太座則選擇了medium的11oz的australian sirloin ($218), 牛扒上都放上一舊自家製的香草牛油, 基本上不用點醬汁都夠味, 牛扒烤得幾香, 生熟程度亦可算合格, 不過要盡快食, 唔係staub小鍋的熱力會足以令佢全熟, 但唔知點解ribeye燒得比較黑, 兩塊扒當然食著唔同的感覺, 但肉質無咩特別, 老實講...牛扒唔算特別出色, 因為佢地主菜無side dish, 所以我地叫左potato gratin($58), 雖然份量只係一 碟, 但係薯仔後用上牛油, 忌廉去焗, 面頭焗到金黃色, 有些少香脆, 熱辣辣好好味, 不過食完扒再食都幾漏同幾滯, 所以有時真係都幾佩服外國人的飲食習慣

雖然好飽, 但係都好想試個crepe souffle配passion fruit sauce($98)的甜品, 試完段發覺真係幾有水準, 佢好似一個大奄列咁, 面頭有少少脆, 焦糖應該用上火槍噴過的痕跡, 裡面卻軟軟的蛋餅, 好實在而且充滿蛋香, 一d都唔似食souffle的感覺, 配上酸多過甜的passionfruit醬汁, 令我留下深刻印象

最後送上免費自家製法式甜點madeleines 貝殼蛋糕, 蛋糕細細舊, 有淡淡的檸檬香, 伴以少許的檸檬皮絲, 咬下去比較軟熟, 而且一d都唔'鞋', 沒濃烈的牛油味, 清新可口, 另一驚喜之作

服務唔算特別好, 但我一來到要求轉檯都無黑面, 仲比幾張檯我地選擇(雖然都唔係靚位), 埋單連加一$904
又熱又好味的popovers
夠爽脆
免費的頭盤
12oz澳洲ribeye
11oz澳洲sirloin
potato gratin
法式甜點madeleines
非常正的crepe souffle with passion fruit sauce
又熱又好味的popovers
夠爽脆
11oz澳洲sirloin
potato gratin
法式甜點madeleines
  • 貝殼蛋糕
  • crepe souffle配passion fruit sauce
  • popover