2017-08-03 489 瀏覽
夏日炎炎,仍然不阻香港人對打邊爐嘅熱愛。尖沙咀最近開左一間新餐廳,叫黃記煌,主打燜鍋再打邊爐。我地實在孤陋寡聞,原來呢個飲食集團早係大陸打響名堂,什至有六百幾間分店,依家終於係香港開分店。座位與座位之間十分闊落,完全唔會有果種四周圍都係油煙嘅感覺。黃記煌主打三汁燜鍋,滴水不加,只靠食物本身嘅水份同醬汁,用燜燒方法將所有材料燜熟。過程大概十五分鐘,全程會由店員幫手烹調,食到咁上下就再加入湯汁打邊爐。我地選擇左自選鍋,可以選四款食材,我地揀左安格斯牛小排、牛肚、蝦同埋石斑魚柳。醬汁方面就點左招牌鹹鮮汁。所有食材用一個紅色「六寶盒」送上,估唔到嘅係底層嘅蔬菜有咁多,仲有少量藥材,好彩食落去就無乜藥材味。店員先將放入底油抹均,以防黐底,再加入西芹、甘薯、紅蘿蔔、洋蔥、杞子、紅棗等等蔬菜。我地自選嘅肉類同海鮮類就鋪面,密麻麻地鋪滿整個鍋,對兩個人黎講份量相當多,非常抵食。鋪好食材之後,再撒上胡椒、酒、香料等等,蓋上鍋蓋,慢慢燜十分鐘。燜到咁上下,店員就過黎加入特製醬汁,醬汁十分稠密,不過食落又唔算太重口味。怕濃味嘅朋友可以選擇海鮮鹹鮮汁,喜歡辣嘅朋友就要試下佢地嘅麻辣醬汁,據說好香口。材料煮好後

材料煮好後,就食得喇!一開蓋,整個鍋嘅食物熱辣辣又冒晒煙,都幾吸引。個人特別中意牛肚,煮得入味又有咬口。至於甘薯亦都一樣,軟焾焾十分好食。
建議大家幾多三五知己一齊食,我地兩個人食個燜鍋已經食到好飽,加完湯用黎打邊爐只係再叫得落一碟蔬菜拼盤。值得一提係個醬汁再加完湯用黎打邊爐都幾特別,係出面食唔到嘅湯底。金菇吸收晒湯汁,一流。如果個肚仲有空間,叫碗白飯或者烏冬應該都好正。
另外我地點左一壺銀菊露。銀菊露唔會好似出面啲火鍋店咁一味死甜,似返真正嘅涼茶。

店員係一旁幫手烹調嘅時間都算長,不過亦都可以順便傾下計。原來黃記煌同許留山依家係同一間公司,所以呢度亦有提供許留山嘅甜品,用料等各方面都同許留山一樣。
食到好飽,都要叫食返啲甜品。我地叫左久違嘅芒之戀。芒果小丸子、芒果蘆薈爽同芒果糯米滋,全部都係熟悉嘅味道,為呢餐畫上完美句號。