2018-10-04 1108 瀏覽
中秋節翌日同朋友嚟到試下呢個crossover Guerlain 嘅 Tea Set。雖然呢到無得訂位,但每次嚟都咁啱即刻有位,而公眾假期嘅Afternoon tea 係由13:30開始,我地都14:00前到,無晒近窗邊既位。不過坐後D都舒服,因為個日太曬啦個陽光,酒店都要落一落簾遮吓個太陽。酒店會隨住太陽曬嘅程度去落個個廉,差不多到黃昏時又會開返比人睇落霞,好貼心。環境唔錯,亦坐得舒適,傾計一流,不過硬件就做得未算太好,枱太細,D食物同飲品要放得迫先可以擺得晒係張枱上邊。枱與枱之間太近,就算有無心,點都會聽到隔離枱對話。食物份量足夠,食完都好飽肚。咸點有驚喜,反而就未必件件甜品鐘意。由於洲際Afternoon Tea Menu 係無講個Set有D咩食,只有飲品選擇,而今次送餐既服務生都無介紹到大約有咩食(有時都會撞到有D人會逐樣食物講大約係咩),所以一路食既時間,有D食物都要估估下係咪嚟。食到半路醒起可能可以上網揾到結果原來佢個官網係有介紹既!鬆餅送到上枱影左幾張相之下,一切開仲可以保持住暖笠笠既温度,加上雪凍左既奶油,一啖咬落去,呢個組合真係無得輸。另外,佢配既鮮果醬係好食過伯爵茶

結果原來佢個官網係有介紹既!

鬆餅
另外,佢配既鮮果醬係好食過伯爵茶啫喱果醬,後者係新推出,不過略嫌無伯爵茶味食得出,得D甜味。4款咸點我同朋友都好快清晒,味道名方面都好夾,會有想encore既感覺。甜點方面大部分較甜,所以有D我食左一半就放棄了,叫嘅飲品好似係French Breakfast tea ,有陣淡淡朱古力味,茶濃度啱啱好,亦好解甜 (飲慣Earl Grey Tea 既朋友都可以試下呢杯新歡啊)!

鹹點

檸檬酥皮撻配佛手柑啫喱
巴黎布雷斯特榛子慕斯林奶油泡芙•杏仁及茉莉
柑曼怡酒漂浮島法式甜品配雲尼拿條

英式原味及葡萄乾鬆餅
配伯爵茶啫喱、奶油及鮮果醬
2018-09-25
生日