2017-06-29 79 瀏覽
"酒鍋" 之前公司飯局已經食過一次.. 哈哈.. 都記得價錢唔平不過食物質素的確一流.. 今次決定再同朋友去食多次試真啲味.. 對上一次已經年幾前食咯.. 當然一去到已經記得啲裝修.. 因為好少打邊爐舖頭會用暗嘅燈光去點綴.. 偏偏這就是特別之處令我記得.. 還有以門牌號碼去表達營業時間.. 傳統得來又帶點新穎..我地今晚無訂位.. 店員都再三叮囑下次要訂位先.. 好怕我地摸門釘.. 餐牌設計的確精美.. 我見到剛推出"酒鍋"三十道豐味.. 較散叫便宜.. 當然諗都無諗就叫左呢個餐.. 打邊爐當然唔少得個醬料盆.. 不過加左之後都無用過.. 原本湯底已經夠入味.. 小食頭盤: 酥炸雞翼👍🏻好香口.. 黑松露油炸鬼件我朋友一見到長條型嘅黑松露就已經好興奮.. 當我食嘅時候就得返一舊咯.. 實在太吸引了.. 脆葉夾住一舊蝦滑咬落味道特別.. 少吃多滋味.. 四國豐味: 聽個名都已經夠吸引.. 係分別由青咖哩, 麻辣湯, 肉骨茶, 椰子湯而成的, 而且每一格都好足料.. 當然不得不試飲火鍋湯底啦..  一試完果然與別不同.. 特別喜歡麻辣湯入面的豬皮索晒精華.. 太好味.. 我朋友就覺得青咖

小食拼盆

一試完果然與別不同.. 特別喜歡麻辣湯入面的豬皮索晒精華.. 太好味.. 我朋友就覺得青咖哩打邊爐就怪怪的有點抗拒.. 佢最鐘意就係椰子湯.. 而肉骨茶就有點藥材味咁.. 越少湯就覺得苦苦地..

四國豐味

牛頸脊及黑毛豬: 哈哈.. 可能我地食得太急.. 煮熟左就擺落口咯.. 都無為意邊款係豬定牛.. 都係到食完睇相先望到原來兩款唔同架..
 不過的確食得出肉質好嫩而且好有肉味.. 每一塊都色澤都好靚.. 係幾吸引..

牛頸脊加黑毛豬

雜菌拼盤及蔬菜拼盤: 排得好整齊就不在話下.. 同埋我覺得係非一般火鍋舖材料.. 因為我見到金茹都較出面街市買到個頭大粒D.. 材料上乘.. 而蔬菜拼盤都有我最愛的車哩茄.. 唯獨美中不足就係無蕃茄同粟米..

雜菌拼盆
蔬菜拼盆

餃類及手打蝦丸同墨丸: 手打丸總算不過不失.. 味道本身煮完已經入晒湯底個味道.. 哈哈.. 基本都分唔到係蝦丸定墨丸.. 而自己較覺得馬馬地就係餃子類.. 不過一上菜時見到3色都覺得幾得意.. 會有一份期待感.. 不過一煮完D餃就散開晒.. 只有水餃頂得住無散開.. 不過味道都係相比之下就遜色少少..

餃類及手打蝦丸同墨丸

魚皮及響鈴卷: 我都相信係即點即炸的.. 因為一放上面個響鈴都熱熱地.. 而且中間有塊紫菜.. 雖然味道沒什麼大分別但的確感覺跟出面不同.. 炸魚皮都好脆卜卜.. 幾好味..

魚皮及響鈴卷

老實說價錢的確不算便宜.. 但勝在食物質素高.. 一分錢一分貨.. 我覺得都幾適合一大班人gathering去食的.. 一齊吃好西才是皇道..!!!

2017-06-26
小食拼盆