餐廳: 胡同
資訊:

‼️如果你正在考慮book呢間餐廳,以下食評絕對值得你參考‼️Fine Dine 三大元素無非講求1. 環境 2. 食物 3. 服務,呢間餐廳除咗個景之外,冇其他原先為咗2021 Spring restaurant week(RW)而嚟,但係dining city full 咗,唯有book openrice (OPR)。OPR佢地有個golden hour menu,望落去嘢食同RW大同小異,價錢一樣$488。點知原來後尾朋友book到RW,同我一齊double book咗。去到餐廳朋友用咗RW個booking入座,餐廳話搵唔到個Booking,搞咗一輪先安排一個唔係窗口位嘅位置。之後我話其實我係OPR都有book到,有講明話要窗口位。個經理已經好唔耐煩黑哂面咁問我哋究竟要食RW 定Golden hour menu,佢話如果食RW就唔會有窗口位...點解❓❓❓❓❓❓❓(後來經理自己泄露軍情話因為RW會抽佢地佣.... )哦!原來有咁分嘅 !🙃 所以唔好以為個景係免費,你張單係包㗎😉好囉,咁既然兩個menu對我哋來講都係一樣價錢,咁梗係要個有景架啦!Golden Hour Menu :首先

點解❓❓❓❓❓❓❓

所以唔好以為個景係免費,你張單係包㗎😉

Golden Hour Menu :

首先,侍應完全冇解釋成個Menu點樣運作,
我哋原先以為全部都可以自選,原來諸多限制...

原來前菜同主菜成枱人要叫一樣嘅組合,粉麵飯同甜品每人可以叫自己嗰份。

下面英文寫咗 ”menu requires a minimum of two people to order” ,你話minimum咋嘛,冇話whole table 喎。我地三個人驚食唔晒,諗住叫兩份餐其他散叫,佢又話唔得,要成枱都叫餐🙄

Okay fine.

前菜:椒香口水雞、玫瑰茶燻素鵝、龍抄手
素鵝、口水雞
龍抄手

素鵝同龍抄手(辣鮮蝦雲吞)普通,口水雞個樣似雞絲粉皮多過似口水雞,最初仲以為佢上錯....

主菜:宮保黑豚肉、老乾媽牛柳
宮保黑豚肉、肉碎四季豆

宮保黑豚肉:味道普通,用啲染色蘋果扮菠蘿。老乾媽牛柳(冇影相):牛柳好韌,成碟嘢完全冇老乾媽味(十幾蚊一樽老乾媽都要慳??)。另外四季豆係散叫嘅,味道一般,完全唔辣。最後我哋另外自己落咗兩碟辣椒油

粉麵飯:手撕鴨肉炒麵
手撕鴨肉炒麵

都係普普通通,有啲油膩咁... 另外有朋友叫咗炒飯,都係普普通通,有幾隻蝦咁...

甜品: 朱古力柑桔

朱古力柑桔

似平時潮州酒樓食開嘅炸油粿,但係中間係朱古力。呢碟係兩個人份量,一人一粒,一啖食晒,多啲都冇。

環境:

全場都係黑黑暗暗,最恐怖係個廁所,地下紅色一達達,古代木門配銅面盤,開埋紅色燈,唔講以為自己去咗海馬公園哈囉喂👻👻

* 咁大間餐廳,收得咁嘅價錢,俾個紙袋裝口罩都冇,仲要最後收野嗰陣,收埋我朋友個口罩🙄🙄

總結:extremely overrated + overpriced ,完全係呃鬼佬

食物:2/5
環境:5/5 (*個景,唔係餐廳自己)
服務:1/5
CP: 1/5