少少用膳後的個人對餐廳心得/準備: 賣相掂!!! 但實際新鮮度及味道準確度要有所提升(以前食過水準好些。。。)! 好咸呀大部份食物, 勁飲水。要叫落調味輕手些。 裝飾日本夠地道, 但音樂太大聲, 坐位有少少逼( 今次5人只俾了4人枱, 希望有改善), 未翻得切枱book左都要等(門口企半小時), 限食2小時(無人等兼食夜場另計), 一晚要關燈幾次大播生日歌及拍掌, 價錢不算便宜。食物方面回顧:焱丸蟹噌甲羅燒: 賣相掂, 有蟹膏, 旦黃, 蟹子, 蟹肉同燒, 搞勻蛋黃及所有配料, 專人幫你燒及打理。 蟹糕燒過逼出香味。。蟹子也增強口感, 但有點太咸。。 又欠了蟹肉鮮味。但一場來到, 也預先預留了, 當然不能錯過。3款帆立貝殼燒(原味,松葉蟹膏, 海膽燒):一上場, 勁開心, 因賣相極吸引, 顏色有紅,有黃有綠等, 很吸引! 極大隻! 原味的則細一碼size, 影相也擾攘一輪! 我挑選了是海膽燒, 貝殼燒有靈芝菇, 小青椒, 海膽舖面。 說實的, 如不是過咸。。。又可以再新鮮些, 這會很完美。有專人幫你燒, 好處的確不會烤得乾, 技巧是加清酒同燒燒至滾, 再反同另一邊加清酒再燒至水滾,

食物方面回顧:

但一場來到, 也預先預留了, 當然不能錯過。

3款帆立貝殼燒(原味,松葉蟹膏, 海膽燒):一上場, 勁開心, 因賣相極吸引, 顏色有紅,有黃有綠等, 很吸引! 極大隻! 原味的則細一碼size, 影相也擾攘一輪! 我挑選了是海膽燒, 貝殼燒有靈芝菇, 小青椒, 海膽舖面。 說實的, 如不是過咸。。。又可以再新鮮些, 這會很完美。有專人幫你燒, 好處的確不會烤得乾, 技巧是加清酒同燒燒至滾, 再反同另一邊加清酒再燒至水滾, 煎開小份加入黃蓋醬油燒多陣, 一直有水令帆立貝肉不會燒至很乾,值得學習, 的確加入如菇, 青椒,牛油等配料, 吸收所有精華, 一份貝殼燒有菇菜脆口及貝肉軟諗不同口感。

讚! 清酒白蛤鍋: 出乎意料地好食, 蜆很飽滿大隻, 又鮮甜又夾著酒香, 清清的湯底點綴著陣陣海水味道。 很好味呀!!!

焱丸號:一堆頭不同魚生砌成的軍艦壽司, 移開表面佈滿的配料, 內藏約4件軍艦, 面舖滿了軍艦的黃金配搭, 最發亮的海膽一大件, 三文魚子, 吞拿魚腩蓉, 雞蛋絲, 蟹肉, 青瓜絲, 旦黃醬等。 一次可以吃勻軍艦最佳配搭, 當然很滿足!!! 三文魚子粒粒飽滿咬開

特價28蚊磯鮑魚: 即係日本傳統以醬油昆布一同炆的鮑魚, 要每一隻每人要在這裏打咭才可落柯打。 太咸。。。。是第1感覺, 鮑魚很入味, 帶淡淡昆布及醬油甜味。鮑魚炆得諗身, 易入口, 但要吃新味, 爽脆, 這隻烹調方法, 未必是正中您的心思。

三文魚牛油果酢漬: 清清地的餐前小吃! 三文魚及靈魂牛油果是絕配, 酸酸地開胃。。但為何要加入一些味粉。。!?畫蛇添足了。。

燒烏賊:專人燒, 燒得用心, 上碟也排得靚仔! 烏賊也出乎意料好食, 用心剪得易入口。。。只是。。醬油太咸。。。。

花魚一夜干: 醃了的風乾魚, 說是日本魚及做法。。又是咸。。適合佐酒。 魚骨風乾後緊貼魚肉, 有細骨, 不懂吃魚骨人要格外留神。

雲丹海苔芋天婦羅: 炸海膽天婦羅。。 沒有太大特別。。。有點失望。。海膽味不濃, 饀料又未能襯托出海膽的美味。。size細細舊咁。。。um....

海草白飯魚子煎蛋: 中規中矩沒有太大驚喜的玉子, 少了玉子的很甜味道, 咸咸吃出配有海草。

芝士什錦海鮮盛: 見舖滿海鮮, 點一個原來是pizza(又或者是薄撐也更貼切) 普通平民海鮮料。。。咸點。。。 其實一般般。

燒芝士魚蛋:一片片夾著芝士流心, 不是拉絲般的芝士, 一般般。。不想只吃海鮮的選擇。

辣妹子炸豆腐:即炸很燙口, 要小心! 炸成香口的豆腐磚, 佐酒之物

炒什菜: 椰菜, 菇, 甘筍。。油了點。。細細碟。。無特別。

5杯飲品: 柚子梳打, 巨峰梳打, 可樂。 梳打普通啦。。巨峰太淡。。

如沒太大進步。。我會下次揀另一間浜燒店
2016-10-14
  • 清酒煮白蛤鍋