2017-07-17 1285 瀏覽
位如尖沙咀北京道一號嘅,係一間黎自九州嘅日式料理餐廳。可以睇下佢嘅環境同餐單先 → → 睇佢嘅位置都知道個景唔少野啦。冇錯!係有海景嘅!幾靚幾Chilled嫁,不過因為佢地只係8樓,所以唔好期望係無敵大海景,不過已經好夠殺。重要係價錢合理(´∀`)b,帶女黎食海景餐廳都唔洗比人湯到一頸血啦。有和式feel嘅房同4人座位,主廳近落地玻璃睇海景嘅都係普通座位。另外仲有特大房添,啱哂一大班朋友黎食飯又唔想嘈到人或者商務飯聚應酬。呢度環境係好舒服嘅,枱之間都有足夠空間,所以唔會太嘈太迫,我星期二上去唔Full,但如果要就一定要一早Book。匯豐 / 恆生信用卡有(消費$500以上),或者係FB post相打卡都有。 佢地Draft Beer得Kirin,大同細size。因為我地叫左串燒,當然要叫杯大嘅鋸鋸佢✌ 佢地仲有好多日本酒嫁!鐘意飲嘅朋友就可以黎一試。 沙律係第一個上嘅菜係常識吧。天婦羅炸得好好,都唔算厚粉,蝦冇裝假狗,有番咁大碌(^_<)。我最鐘意佢嘅沙律菜有紫蘇香!推介推介!! 激好味三色飯(海膽、帆立貝、三文魚)  我又唔覺得激好味,三文魚唔算好甘,海膽都唔太甜,中等級數啦

激好味三色飯(海膽、帆立貝、三文魚)  我又唔覺得激好味,三文魚唔算好甘,海膽都唔太甜,中等級數啦。因為前幾日食左放題,所以今日只係叫左刺身飯試下佢地嘅魚生水準,結果冇驚喜。另外佢地有好多刺身壽司、卷物,下次我會試下卷物,其他就夠了^^"。

作為生蠔發燒友,點都要試下啦!肉厚好鮮甜,比較creamy,鐵銹味同海水味唔算重。

日式串燒係今餐最吸引我嘅野!佢地有特選嘅5串同10串,但係我冇理到 ;P,揀左自己愛嘅3款 ↓ ↓ ↓
日式串燒
佢地串燒真係一個字北寄貝串燒本身已經夠特別,燒完雖然少左佢嘅鮮,但竟然好香口同好爽口!芝麻豬肉係我嘅,因為芝麻香,豬肉脆得黎好鬆軟,味道極佳!牛脷好厚身,但下次黎我剩食串燒都得

銀鱈魚不嬲都係好香好甘,係超市買返屋企唔落油是但煎都係人間美味。銀鱈魚骨更加多佢嘅魚油香!送酒可以話係頂瓜瓜。

經典日式料理,大家一定不陌生。配着壽喜燒一般嘅醬油湯底,加上烏冬、豆腐、蔬菜菌類,唔好忘記畫龍點精嘅生雞蛋!係咪即刻吞口水呢?呢個鍋好好食,牛肉都好多,有4-5塊大大件嘅牛肉,輕輕拖幾拖熱湯就好食啦,咁先食到佢嫩嫩嘅口感。

題外話/補充資料: 匯豐 / 恆生信用卡有9折(消費$500以上),或者係FB post相打卡都有9折
2017-07-11
日式串燒