2022-03-05 329 瀏覽
其實都一段時間喇!果次新年冇嘢做(拜年話怕感染.....)唯有行街搵食。都知喇!新年冇咩餐廳開。係附近間粥鋪,難食得黎又要加3嘅茶餐廳同狗狗粉有開。(以上都唔想食)。行到嚟呢間,石板燒牛扒喔!又試吓啦。舖頭好細吓。坐滿14人就會好逼架喇。疫情下都唔好唸住可以坐爆啦!一條友入到去都要坐bar檯。點咗個石板唔記得咩牛(一定唔係西冷!冇錢)咦!OK喔!係啲牛OK!但唔洗100蚊有啲意外。因為質素係唔只100蚊!跟咗個烏冬.....又係有啲驚喜,比想像中好。(你知通常跟餐啲嘢都麻麻哋,係咁咦嘅!)係大碗咗啲,我又玩低碳飲食,食咗兩啖唔敢食落去,唸起有啲浪費....塊石頭真係夠熱,(唔似旺角女人街某石板燒,唔夠熱唔係得我一個覺得,咁大個仔第一次聽到有食客要求加熱石頭)一個唔小心真係好易變10成熟,雖然份量唔算係好大,但真係覺得合理嘅性價比。可能純碎個人觀感,細餐廳感覺溫暖啲。好記得果次埋牆角有個兩人位坐咗個阿伯。唔記得佢食咩但佢應該係食完仲好滋油咁慢慢嘆。我食到一半佢走,老闆好體面咁話“唔坐多陣?”(當時間餐廳已經得吧檯位...)應該係街坊嚟嘅!跟住幾個入嚟買外賣,聽落都係街坊!佢同人吹水時話“

可能純碎個人觀感,細餐廳感覺溫暖啲。好記得果次埋牆角有個兩人位坐咗個阿伯。唔記得佢食咩但佢應該係食完仲好滋油咁慢慢嘆。我食到一半佢走,老闆好體面咁話“唔坐多陣?”(當時間餐廳已經得吧檯位...)應該係街坊嚟嘅!跟住幾個入嚟買外賣,聽落都係街坊!佢同人吹水時話“開!新年開!街坊都要食架!”其實我唸街坊要食牛扒都好富貴吓喔!(當然佢有賣其他啦!但街坊係點牛扒咯!)有對中年夫婦唔係好知塊石板點用啲肉先唔會太生或太熟,老闆又真係咁有心機慢慢講解。重點係,間餐廳得一個員工(就係老闆!)所以雖然餐廳逼咗啲,啲凳又唔係坐得舒服,我都幾推薦朋友情侶可以考慮吓呢間嘢!
題外話/補充資料: 其實過咗幾日心思思又走去食。今次食西冷喇,都係唔洗100蚊。真係得!冇搵笨!當時就冇咩客,不過我一走就差唔多坐滿。睇住佢係入面燒石頭,搞到我走都冇時間收錢。最後,放低錢(多幾蚊)“唔洗找!” 開心走人!:)
2022-02-03
  • 石板