餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

車仔麵都算係香港飲食文化嘅icon之一,因價錢相宜和分量飽肚😆曾經聽住元朗的同事推介有一間永年車仔麵係車仔麵街嘅老行尊,每逢假日必定大排長龍。😳早排同女友經過尖沙咀HB大廈,除咗同佢解釋一下「香檳文化」之外😏我哋亦都留意到一間被譽為係車仔麵老字號嘅永年係呢一度都開咗間分店🤭 (依稀記得舊舖前身係一間糖水店,如有錯請指正)⚠️首先我覺得佢哋收銀處嘅位置好有問題,顧客係需要喺樓梯排隊購買食物,從安全角度黎睇絕對係total fail❗️萬一有人企唔穩嘅話分分鐘骨牌效應🚑我覺得間鋪頭嘅負責人要諗一諗🚨至於裝修方便佢的確花咗唔少心思,睇鋪頭唔同位置都會見到佢貼滿左以前嘅報道,都睇得出佢係一間好出名好有江湖地位嘅車仔麵店!👍🏽話雖如此,既然佢講到咁好味嘅當然要試一試佢嘅真身🤹🏼‍♀️🆗豬紅:中規中矩,但我覺得佢嘅味道好甜🆗貢丸:其實本身我係亞魚皮餃但係收銀處落單個姐姐落錯咗。味道同一般凍肉店買到嘅冇分別❎魷魚:煮得太過林,失去左魷魚應該有嘅彈性同埋咬口✅豬腸:幾有質感,好入味🆗蘿蔔:煮得好入味!可惜嘅係太過甜,同朱紅一樣!✅牛柏葉:相比起魷魚,牛柏葉都好爽口,不會過林,不會過韌!❌魚皮:其實魚皮十分之

話雖如此,既然佢講到咁好味嘅當然要試一試佢嘅真身🤹🏼‍♀️

🆗豬紅:中規中矩,但我覺得佢嘅味道好甜

❎魷魚:煮得太過林,失去左魷魚應該有嘅彈性同埋咬口

✅豬腸:幾有質感,好入味

🆗蘿蔔:煮得好入味!可惜嘅係太過甜,同朱紅一樣!

✅牛柏葉:相比起魷魚,牛柏葉都好爽口,不會過林,不會過韌!

❌魚皮:其實魚皮十分之脆!但係點解我比交叉佢!係因為我食到啲魚係有強烈嘅洗碗味(即係平時餐廳洗完碗嗰陣漂水味)🥴

基本上我覺得佢食物嘅味道都係偏甜,例如朱紅及蘿蔔!唔知道佢用乜嘢配方但係本人食完之後有幾聲咳!而且味道亦都唔係出邊啲人講到咁好味!😶

食過香港唔少車仔麵,但呢一間絕對係100% Fail!😵😖大家貪方便嘅話都可以去試😎
——————————
食物質素:4.5/10
環境衛生:7/10
舒適度:7/10
服務:3/10
性價比:4/10
總評分:5.1/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #尖沙咀
2019-03-05