今日收工比較夜,喺附近覓食,見到呢間水門雞飯感覺好光鮮,而且主打泰式海南雞,叫咗啲外賣返屋企,估唔到冬陰功湯都同樣出色,隔離厚福街仲有一間新嘅分店下次去試埋先!冬陰雞湯蛋麵清爽微酸辣嘅冬陰公雞湯底附有菇菌,配上泰式海南雞,雞味濃,肉嫩得黎唔柴,亦用上白皮雞,感覺一啲都唔油膩,啱哂怕過油嘅女士。海鮮冬陰公湯蛋麵湯底同上一碗一樣,不過今次係有唔同嘅海鮮,最正係蝦肉,爽彈鮮味!仲有唔少嘅魷魚、青口,用料夠豐富,海鮮浸入湯底令到個湯更加鮮甜,酸酸辣辣又有海鮮味,真係全碗清哂🤣水門半隻雞呢度嘅招牌菜!同泰國嘅海南雞一樣都係冇骨嘅,方便食用,搭配餐廳特殊嘅調味醬嚟食,嫩滑多汁又香嘅口感,提供兩款汁可以選擇,黑醬油或者酸辣醬,推介✅ 平時唔食海南雞嘅朋友都推薦叫呢款試下,因為真係唔似港式海南雞咁樣雞皮又厚又肥啲肉又少,呢度嘅泰式海南雞真係顛覆左我對海南雞已有嘅印象🤩泰式炆雞腳雞腳用特殊嘅泰式香料同調味料炆煮而成,濃郁嘅香氣。雞腳肉質軟腍,唔係泰式酸辣汁個隻風格,估唔到仲正😲👍

冬陰雞湯蛋麵

海鮮冬陰公湯蛋麵