選址尖沙咀大型商場後面一條小巷,周圍都有唔少食肆同零售鋪頭,但好多都執晒,好可惜,唯獨呢間拉麵店裝潢新穎,燈火光明,店外有隻神獸坐鎮,看守住間鋪頭,俾人一種朝氣蓬勃嘅感覺!當晚去已經距離開幕一個月左右,估唔到6點零去到都要排隊,期間有人招待你點餐、掃安心出行,仲提點你人齊入座、限時食45分鐘,過程好順利,等咗唔夠半個鐘就入座!一黎就點咗個「日暮拉麵」,由最原始嘅口味試試佢!湯底我揀咗少油、清淡湯底,見到廚師即場根據客人口味去調製個湯底,比我想像中易入口。麵身就揀咗硬少少,希望保守個彈牙口感都做到。而比我最大嘅驚喜係慢煮豚肉叉燒,完全無外面食過好煙韌、咬唔開、好乾身嘅質感,佢係肉身好軟,一咬就散開,化入人中嘅質感,配埋少少黑椒,好入味!額外再加咗隻溏心蛋,用日本夢王蛋做嘅,蛋黃金橙色,蛋味超濃郁,一定要加配!另外再加咗個「明太子醬天婦羅無骨雞翼」,炸得好脆好啱味,雞肉又好滑嫰,配埋明太子醬同少少沙津醬,簡直超夾!

日暮拉麵

溏心蛋