呢間係 AK@Mirror 哥哥及其三位好友一齊開嘅餐廳。可能你第一感官會覺得佢只係另一間明星店,但試過你就知道係真材實料!湯底未必係最最最正宗嘅味道,但你會食得出拉麵師傅嘅用心。咁多款拉麵當中,最愛「葡式檸檬蜆貝拉麵」,味道非常清新。相信除咗我之外應該都深受大家喜愛,所以由「期間限定」款式轉為「daily menu」。溏心蛋仲印上 cute cute 貓掌印,我嘅心要融化了!員工嘅 service 都係一讚的,熱情得嚟亦有求必應!另外室內裝修都幾別緻,牆身劃滿晒「江老闆」屋企的 7 隻貓咪。本身自己都係一位貓奴,坐喺度就好似好多貓貓陪我食飯,所以呢一點特別加分!可惜拉麵店將近 last day,我會好好珍惜這份味道。許願日後可以重拾這份滋味。

2024-06-08
2024-06-15 55 瀏覽
🍜日暮家 麵匠 🥟最後一次嚟日暮家,非常唔捨得🥺點咗我最愛嘅🍋葡式檸檬蜆貝拉麵 ($138)其實每個款式都唔錯 但係我最鍾意係呢個口味因為佢好清新,有檸檬酸酸地好開胃😙湯底好清, 唔係濃厚所以唔會好漏,今次仲專登轉粗麵,質感都很好一如以往,加多隻夢王溏心蛋 ($16)清酒味醂嘅味道好出,配上流心嘅蛋黃真係好好食🥺食唔到了 點搞飲返支信州蘋果梳打🍎($38)爽啊!舒服唒!臨走前,不忘要周圍打卡好好記住呢個地方,期待再見🧡🦊
🍜日暮家 麵匠 🥟

最後一次嚟日暮家,非常唔捨得🥺
點咗我最愛嘅🍋葡式檸檬蜆貝拉麵 ($138)
其實每個款式都唔錯 但係我最鍾意係呢個口味
因為佢好清新,有檸檬酸酸地好開胃😙
湯底好清, 唔係濃厚
所以唔會好漏,今次仲專登轉粗麵,質感都很好

一如以往,加多隻夢王溏心蛋 ($16)
清酒味醂嘅味道好出,配上流心嘅蛋黃
真係好好食🥺食唔到了 點搞
飲返支信州蘋果梳打🍎($38)
爽啊!舒服唒!

臨走前,不忘要周圍打卡
好好記住呢個地方,期待再見🧡🦊
葡式檸檬蜆貝拉麵
信州蘋果梳打
葡式檸檬蜆貝拉麵
信州蘋果梳打
趁未到last day,小編嚟日暮家食最後一次拉麵 🍜 之前都係試啲期間限定款,依次想返樸歸真一啲,揀咗基本款~ 見到煮拉麵嘅哥哥仔,手舞足蹈咁控制住各方面嘅火喉同計時,望落就簡單,但工序同步驟都唔少 👏🏻🍜 日和拉麵 😋😋😋😋😋雞白湯十分濃郁,有啲creamy嘅口感;兩片慢煮雞肉叉燒有小編手掌✋🏻咁大,一啲都唔嚡,而且索到少少雞白湯 😚 木耳、香蔥 & 紫洋蔥增添清新、辛辣味;剔咗普通拉麵麵質,燙滾得軟硬適中~ 基本拉麵款式,一啲都唔馬虎!👍🏻晚餐 💵💵 約港幣$100/人💁🏻‍♀️ 小編都數唔清2024年半年間告別咗幾多間小店…… 😮‍💨 雖然有時好唏噓、好無奈,不過仍然好感恩有你哋嘅出現 🤗 特別喺當時十二子停工嘅期間,日暮家嘅存在,唔單止為大家帶嚟有水準嘅拉麵🍜,更加無形中撫慰咗大家嘅心情。喺度同店內上下仝人講聲:「辛苦晒!」🙏🏻 衷心祝願大家日後有更好嘅發展!

🍜 日和拉麵 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$100/人

2024-06-07
2024-06-07 59 瀏覽
🏮日暮家 麵匠 @higureya.menso ⛩️生粉包場活動😊日暮家進入倒數了,非常唔捨得!大家快啲嚟食,唔好錯過!❤️赤雲拉麵🌶️ $108櫻花蝦味噌湯拉麵配慢煮豚肉叉燒怕辣嘅我,見到隻辣椒一直唔敢試有一次同朋友嚟,佢推介我食,仲話一啲都唔辣點知一試就愛上!😍辣度好輕微,配上濃郁嘅麵豉湯同埋香甜櫻花蝦,好開胃!慢煮叉燒好鬆化,入口即溶,估唔到仲有雲吞,好特別嘅配搭!另外,加配溏心蛋,雞蛋佢哋選用咗夢王蛋,甜豉油同味霖非常入味蛋黃流心,正到暈🤤芝士天婦羅無骨雞翼 $68天婦羅鬆脆入口,芝士啱啱好溶化雞翼炸得啱啱好,咬開仲會流出肉汁,非常好食!黑豆茶 $42黑豆選用用北海道產,無咖啡因,無糖😊黑豆茶有好多功效,解熱氣,消水腫,好適合餐後飲用架仲可以帶走可愛嘅芝麻留念添🐈‍⬛餐後甜品豆腐雪糕香滑,唔係好甜,豆腐味仲好濃郁添🐒
🏮日暮家 麵匠 @higureya.menso ⛩️

生粉包場活動😊
日暮家進入倒數了,非常唔捨得!
大家快啲嚟食,唔好錯過!

❤️赤雲拉麵🌶️ $108
櫻花蝦味噌湯拉麵配慢煮豚肉叉燒

怕辣嘅我,見到隻辣椒一直唔敢試
有一次同朋友嚟,佢推介我食,仲話一啲都唔辣
點知一試就愛上!😍
辣度好輕微,配上濃郁嘅麵豉湯同埋香甜櫻花蝦,好開胃!
慢煮叉燒好鬆化,入口即溶,
估唔到仲有雲吞,好特別嘅配搭!
另外,加配溏心蛋,
雞蛋佢哋選用咗夢王蛋,甜豉油同味霖非常入味
蛋黃流心,正到暈🤤

芝士天婦羅無骨雞翼 $68
天婦羅鬆脆入口,芝士啱啱好溶化
雞翼炸得啱啱好,咬開仲會流出肉汁,非常好食!

黑豆茶 $42
黑豆選用用北海道產,無咖啡因,無糖😊
黑豆茶有好多功效,解熱氣,消水腫,好適合餐後飲用架
仲可以帶走可愛嘅芝麻留念添🐈‍⬛

餐後甜品豆腐雪糕
香滑,唔係好甜,豆腐味仲好濃郁添🐒

赤雲拉麵 櫻花蝦味噌湯拉麵配慢煮豚肉叉燒
芝士天婦羅無骨雞翼
豆腐雪糕
赤雲拉麵 櫻花蝦味噌湯拉麵配慢煮豚肉叉燒
芝士天婦羅無骨雞翼
豆腐雪糕
2024-06-03 38 瀏覽
🍽️ 日暮家 麵匠 @higureya.menso 由江𤒹生和哥哥一齊開嘅日本拉麵店收到消息結業在即🥲即刻要嚟食多幾次🧡每日限定15碗🦊海鮮蝦湯拉麵 $148有大蝦,蠔同元貝湯底少少辣,好開胃麵質可以自己選擇軟硬度,我鍾意有咬口所以揀硬嘅(🤭同埋因為要同個仔影相, 應該有排搞) 🧡滿腹套餐:羽根餃子及自選飲品 (嗌咗拉麵後 加$35)一碟三隻,香口,有肉汁餃子細細,一個人食都KO到,唔會漏🧡鮟鱇魚龍田揚配他他醬 $38 呢個炸魚柳有驚喜喎,唔會嚡口 唔乾身咬開有汁,配埋他他醬,幾好食喎!
🍽️ 日暮家 麵匠 @higureya.menso

由江𤒹生和哥哥一齊開嘅日本拉麵店
收到消息結業在即🥲即刻要嚟食多幾次

🧡每日限定15碗🦊海鮮蝦湯拉麵 $148
有大蝦,蠔同元貝
湯底少少辣,好開胃
麵質可以自己選擇軟硬度,我鍾意有咬口所以揀硬嘅
(🤭同埋因為要同個仔影相, 應該有排搞)

🧡滿腹套餐:羽根餃子及自選飲品 (嗌咗拉麵後 加$35)
一碟三隻,香口,有肉汁
餃子細細,一個人食都KO到,唔會漏

🧡鮟鱇魚龍田揚配他他醬 $38
 呢個炸魚柳有驚喜喎,唔會嚡口 唔乾身
咬開有汁,配埋他他醬,幾好食喎!
鮟鱇魚龍田揚配他他醬
辣海鮮蝦湯拉麵
羽根餃子
題外話/補充資料: 🐒凡惠顧滿$200可以$120加購貓貓拉麵換一隻 扣除成本開支,將會全數捐贈沙律貓狗之家,一齊幫助佢哋啦🥰
2024-05-29
鮟鱇魚龍田揚配他他醬
辣海鮮蝦湯拉麵
  • 所有
2024-05-25 126 瀏覽
The store gets packed quite early. We arrived around 630pm thus we didn't have to wait.The stores decoration I have to say is quite cute with the cats. There is one wall that is dedicated to AK of course.The ramen here is quite unique compared to most stores eg. clams, combination of char siu and chicken char siu etc. The soup was on the lighter side for the ramen we tried. and I was able to finish all the soup quite easily without getting thirsty. The noodle was also quite large.The egg was als

The egg was also perfectly made and extremely cute.
It is quite sad to know this store will close soon and definitely one of the better stores out there that is owned by a celebrity.
2024-05-24
2024-05-18 184 瀏覽
以前見到一堆生粉排隊 但今日路過見到冇乜人排就即管一嘗心態入去🍜⁡我就叫左以下幾款😬⁡🔻日暮拉麵 第一次試就緊係試試店鋪招牌,睇介紹係想重現以京都濃郁湯底作為賣點⁡湯底選用豚骨湯,落單時揀左標準湯底,食落的確感受到濃湯底嘅效果,見我飲哂就知🤪想再重口味朋友可以揀選濃湯⁡麵底建議揀粗麵,因為咁樣先掛到湯,令每一啖麵都可以沾到湯⁡叉燒係采用炙燒方式,之前有睇各路人有講過試到凍肉味,我今次就冇嘅,可能俾人話過有改善⁡⭐️評分:4/5⁡🔻餃子加$35有個套餐,有餃子,唐揚雞,$45就天婦羅無骨雞翼⁡我自己就揀咗餃子,佢個做法係王將咁樣,整到冰花出嚟⁡餃子餡唔係去到好足,但味道搭救到,係鮮嘅豬肉味,食落亦唔油膩⁡⭐️評分:3/5⁡🔻溏心蛋食拉麵唔整返隻蛋就係周身唔聚財⁡正常發揮,蛋黃冇過熟,要講特別就係蛋身有貓掌圖案⁡⭐️評分:3/5⁡🔻黑豆茶食完麵,飲完湯,再飲黑豆茶係幾解膩,加埋標榜0卡0糖,即刻覺得健康左先啦⁡⭐️評分:4/5⁡整體評分:3.5/5

我就叫左以下幾款😬

🔻日暮拉麵

麵底建議揀粗麵,因為咁樣先掛到湯,令每一啖麵都可以沾到湯

日暮拉麵

⭐️評分:4/5

🔻餃子
加$35有個套餐,有餃子,唐揚雞,$45就天婦羅無骨雞翼

我自己就揀咗餃子,佢個做法係王將咁樣,整到冰花出嚟

餃子

⭐️評分:3/5

🔻溏心蛋
食拉麵唔整返隻蛋就係周身唔聚財

正常發揮,蛋黃冇過熟,要講特別就係蛋身有貓掌圖案

⭐️評分:3/5

🔻黑豆茶
黑豆茶

⭐️評分:4/5

整體評分:3.5/5
2024-05-18
日暮拉麵
  • 日暮家黑豆茶
出發🇬🇧遊探朋友之前,搵咗晚去幫襯老闆🦊同佢哥哥開嘅拉麵店~ 已經唔記得食過幾多次,淨係好記得好記得好記得第一次食嘅時候,係喺Mirror停工期間排長龍去食 ⏳ 轉眼間,嚟到佢哋將要結業嘅最後階段,想喺最後一次幫襯佢哋之前,再出一次飯後感~🍜 京都九条蔥慢煮鴨肉拉麵 😋😋😋😋😋四片鴨肉為兩分肥八分瘦,肉質嫩滑,鴨皮表層稍稍燒過嚟、好香 🦆 湯頭有淡淡鴨油香,亦有蔥段同芝麻嘅香氣;小編揀咗「普通」拉麵麵質,配上依款鹹味湯頭係唔錯,唔會過軟索晒湯或過硬唔掛湯 👍🏻晚餐 💵💵💵 約港幣$110/人💁🏻‍♀️ 或者大家會覺得依家日元好平,去日本食日本拉麵會平好多、風味更佳,不過又老實講,口癮起想食嗰陣都唔係話飛可以即刻飛 🧐 嚟緊抽到時間小編都會再去幫襯多次,仲想試下其他口味~ 未食過嘅生粉,就一定要把握最後機會啦!💪🏻🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

🍜 京都九条蔥慢煮鴨肉拉麵 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵 約港幣$110/人

2023-07-15
今次黎到日暮家麵匠食拉麵當然因為太座中意Mirror 既AK啦🤣作為生粉既前度/先生 點可以唔帶佢黎呢度🥲幾幸運唔洗排隊 但都岩岩FULL HOUSE位處TST 幾方便 舖位較細 有啲太迫 坐得唔算舒服不過係咁既地段 明白點都有啲限制 收費算正常🙂內裡光線充足 有幾多貓貓壁畫 幾得意幾有特色叫左招牌既日和拉麵濃厚醬油雞白湯拉麵配慢煮雞肉叉燒🐔麵條:💫💫💫湯底:💫💫💫💫配料:💫💫💫雞白湯底中等濃度 略帶鮮味 唔會太過濃郁 麵條口感不俗 略有彈性 掛汁力還好配料還好 份量夠唯獨美中不足需要另外叫糖心蛋蛋既熟度 流心求都唔錯正常發揮 唔計明星效應都可以食下地址: 尖沙咀宜昌街4號漢光大廈地下D號舖
今次黎到日暮家麵匠食拉麵

正常發揮 唔計明星效應都可以食下

地址: 尖沙咀宜昌街4號漢光大廈地下D號舖
  • 溏心蛋
2024-03-21 327 瀏覽
利申:欣賞AK但未到入坑成為生粉的程度,排隊不了所以到現在熱度稍為下降才來赤雲拉麵:橙紅色的樱花蝦(大量!),青綠的蔥花,紫色的紅洋葱粒,黑色的木耳絲,七彩繽紛鋪滿整個碗面,完全看不到麵條,賣相好看。湯頭的初調是蝦油的香氣,然後是濃厚醇滑的豬骨湯,鮮甜又不過鹹,味道有層次麵條選了幼麵,因為吸湯能力比較好,切成小粒的配料也比較容易掛在麵條上,啖啖有樱花蝦的鮮味和蔬菜的爽脆口感。配料除了三塊叉燒,還有兩個小巧鮮蝦雲吞,蝦肉鮮味彈牙,味道有點似廣東雲吞。日式叉燒肥瘦適中,外層火炙過燒出微焦的油香。拉麵的份量對女生是夠飽,但是加$35的滿腹套餐有小食和飲品,也太划算了羽根餃子3件:完整長方型的羽根煎得金黃,又薄又脆的令餃子皮更香口。裏面的菜肉饀咬開濕潤有肉汁,尋常的菜式做得出水準就好吃日慕家黑豆茶: 掛在樽頸的小貓紙牌好可愛,背面列出八種材料,當中黑豆和玄米的味道最是突出,口味清新零脂肪,襯相對濃味的拉麵正好

• 赤雲拉麵
2024-02-27 231 瀏覽
啲枱好逼逼逼逼逼!一直都好想去AK間拉麵試下,今日去睇演唱會之前就專登去食❤️ 一入到鋪頭,竟然唔係播緊AK啲歌~~不過牆上都有兩張poster望下! 仲有貓貓牆,愛貓之人表示未食野心情已經好愉快🤣🤣 聽到侍應有問隔離兩張枱有無演唱會飛,出示返會有九折!但無問我地😅😅最後要埋單時自己問佢!!雞肉叉燒拉麵🌟🌟🌟🌟雞肉片成叉燒;個湯底好味,食完唔會太口渴!😛 (貓貓碗)炸唐揚雞🌟好一般,食左一舊無食了! 唔建議嗌😅芝士手羽餃子🌟🌟🌟🌟燒左一層好厚既芝士!都幾特別既,不過價錢有啲貴!拉麵下次經開可以再食
啲枱好逼逼逼逼逼!

一直都好想去AK間拉麵試下,今日去睇演唱會之前就專登去食

雞肉叉燒拉麵🌟🌟🌟🌟
雞肉片成叉燒;個湯底好味,食完唔會太口渴!😛 (貓貓碗)

炸唐揚雞🌟
好一般,食左一舊無食了! 唔建議嗌😅

芝士手羽餃子🌟🌟🌟🌟
燒左一層好厚既芝士!都幾特別既,不過價錢有啲貴!

拉麵下次經開可以再食
2024-01-25
2024-02-22 205 瀏覽
早兩晚同屋企人去睇演唱會一早就諗好要去食個拉麵先今次有兩款期間限定 當然要試下啦 蠔湯真係用蠔肉打成嘅濃湯蠔痴就一定愛上🫶🏻辣海鮮蝦湯 只係微辣蝦湯濃郁 材料新鮮 特別係個兩隻虎蝦赤雲同日和拉麵都係我平時會食嘅水準仍然keep到最驚喜係天婦羅無骨雞翼雞肉滑嫩 外皮鬆脆切件上枱好貼心👍🏻叫到有個下午茶餐牌好平 有兩款口味檸檬豚骨湯 同柚子胡椒雞湯搵日要黎試下加配套餐嘅餃子同炸雞都好有水準我最中意飲佢嘅黑豆茶
早兩晚同屋企人去睇演唱會

加配套餐嘅餃子同炸雞都好有水準

我最中意飲佢嘅黑豆茶
2024-02-19
2024-02-21 143 瀏覽
雖然已經食過好多次,但係每次食都覺得『真係好好食喎』今次就介紹俾大家既係~🦊 bu 自己受唔住『期間限定』呢四個字既誘惑 每次見到都一定要嗌😆•期間限定 牡蠣🦪濃湯拉麵有驚喜 湯底有啲似西式湯嘅感覺 用日本廣島蠔打成既湯底好濃郁 加埋本身有既雞豚湯底再帶出啲鮮甜鐘意食蠔既 一定要襯期間限定試吓當日我哋都好好彩 叫完之後就sold out啦🙊•期間限定 辣海鮮蝦湯拉麵丫~bu好愛呢個湯底 超濃嘅蝦湯底 微辛辣🌶️ 仲有2隻大虎蝦、帆立貝、廣島蠔大滿足感🧡🧡而家叫一款拉麵,仲可以加滿腹套餐可以選擇一款小食同一樣飲品Bu 當然揀自家製嘅黑豆茶啦~解膩一流👍🏻小食就揀咗•柑橘果凍唐揚炸雞(3件)酸酸甜甜既柑橘🍊味配熱辣辣Juicy炸雞 絕配💯•明太子天婦羅無骨雞翼WOW 榮升我最愛日暮家之小食明太子醬唔會過咸 雞肉好軟腍 天婦羅皮都炸得好酥脆上枱前仲好細心已切開一舊舊 方便食

雖然已經食過好多次,但係每次食都覺得『真係好好食喎』
今次就介紹俾大家既係~

•期間限定 牡蠣🦪濃湯拉麵

丫~bu好愛呢個湯底
超濃嘅蝦湯底 微辛辣🌶️
仲有2隻大虎蝦、帆立貝、廣島蠔
大滿足感🧡🧡

而家叫一款拉麵,仲可以加滿腹套餐
可以選擇一款小食同一樣飲品
Bu 當然揀自家製嘅黑豆茶啦~解膩一流👍🏻
小食就揀咗
•柑橘果凍唐揚炸雞(3件)
酸酸甜甜既柑橘🍊味配熱辣辣Juicy炸雞 絕配💯

•明太子天婦羅無骨雞翼
WOW 榮升我最愛日暮家之小食
明太子醬唔會過咸 雞肉好軟腍 天婦羅皮都炸得好酥脆
上枱前仲好細心已切開一舊舊 方便食
2024-02-01 118 瀏覽
喺尖沙咀行街行到肚餓,第一時間就諗起AK老闆哥哥間拉麵店「#日暮家 麵匠」😻 拉麵有幾款味道選擇,總有一款啱你心水😛🍜#琥珀拉麵:即係 #黑松露蜆貝醬油湯拉麵,配 #慢煮豚肉 加 #雞肉叉燒,另外仲加咗隻 #溏心蛋 🥚 湯底唔算鹹,但黑松露味唔夠重🥲 不過我幾鍾意入面配蜆肉同雞肉叉燒~感覺冇咁肥膩😋🥟食拉麵可以加錢配小食+飲品,我加咗3隻 #羽根餃子。餃子味幾好,可惜好快就凍咗🥹🐥另外屋企人再加咗個 #天婦羅無骨雞翼 配 #明太子醬。我本身唔鍾意食雞翼,但呢碟雞翼又幾好食喎🤤 值得試吓~👍🏻👍🏻👍🏻🍵飲品方面,我揀咗 #日暮家黑豆茶 😼 食完拉麵再飲黑豆茶,清清哋解吓膩,感覺非常好😺下次嚟再試吓唔同味嘅拉麵先~~😽

琥珀拉麵

羽根餃子

天婦羅無骨雞翼(明太子醬)

日暮家黑豆茶
下次嚟再試吓唔同味嘅拉麵先~~😽
琥珀拉麵
溏心蛋
天婦羅無骨雞翼(明太子醬)
日暮家黑豆茶
揭開我嘅美食日記,今次嚟到AK拉麵店,話你知,食物真係正到🔥。葡式蜆貝拉麵湯底,清新得嚟又有深度,飲一啖湯,滿口都係蜆的鮮甜,覺得自己好似融入葡國海岸線咁。然後個拉麵,㗎!咬落去Q彈又滑,完美媲美咗專業拉麵屋嘅水平。赤雲拉麵就更加勁,豚骨同蝦湯頭混合咗一齊,飲落去濃郁得黎又不會覺得過膩,個個雲吞又大又飽滿,真係有咬口!而家講番小食明太子雞翼,炸到金黃又脆,一啖咬落去簡直係咀嚼之間嘅享受😋。至於黑豆茶,解渴之餘又令人清新返晒,飲完之後,真係覺得自己ready好咗迎接新一輪嘅美食探險啦!下次再約埋班朋友一齊嚟,食返幾碗,話佢哋知,這裡嘅美味,真係一試難忘。🍜👌🎉