2018-02-11 1112 瀏覽
今年情人節同新年又係拍住上,真係唔知慶祝得邊樣,忙到不得了。所以新年前,都要同前世情人慶祝一下成日聽阿爸阿媽講話好想試新斗記,佢講嘅斗官唔知係唔係以前啲明星我少年太年輕不懂的。訂咗位,侍應好快招呼我哋入座,一入門口就見到有火應該就係呢度嘅招牌火山石燒乳豬進行中。我今晚就是為了招牌火山石燒乳豬而來,果然係名不虛傳,皮脆肉嫩,肉味香濃。仲有好傳統嘅乳豬醬同埋砂糖,阿爸話加點砂糖更加好味。師父果然係真功夫,乳豬皮紙咁薄,玻璃咁脆的口感因為父母都唔食牛肉,所以今晚未齊人嘅團年飯就主力食豬 lol第二樣我覺得一定要食嘅就係黑毛豬叉燒皇 $168。阿媽睇到個價錢話貴,但係一食落口就覺得超值半肥瘦嘅叉燒,脂肪入口即溶,唔會乾爭爭瘦孟孟,如果個口夠大一定要一啖放入口一肥一瘦嘅口感,冇得彈。當然仲有其他撚手名菜必食生炒上肉排 $108。XO醬腰果雞丁 $138,難得腰果仍然脆口,XO醬美味的辣味,平凡的菜色炒得不平凡。老人家習慣食飯,所以例牌要點一個瑤柱蛋白炒飯 $118。阿爸又係主動話要比 like飯炒得好香而且乾身,一粒一粒脹卜卜,而且勁多瑤柱,真材實料。最後再食埋甜品,芒果布甸 $38。今晚質素果

我少年太年輕不懂的。

訂咗位,侍應好快招呼我哋入座,一入門口就見到有火
應該就係呢度嘅招牌火山石燒乳豬
進行中。

師父果然係真功夫,乳豬皮紙咁薄,玻璃咁脆的口感

一肥一瘦嘅口感,冇得彈。

當然仲有其他撚手名菜
必食生炒上肉排 $108。

最後再食埋甜品,芒果布甸 $38。

今晚質素果然不錯,人少少食唔到太多,下次多啲人可以食多啲野。就快新年恭賀新禧
團年飯
  • 招牌火山石燒乳豬