2013-09-15 6068 瀏覽
呢次嚟係因為有個朋友要暫時離開香港一段日子,去外國參加啲唔知叫嘜鬼的"Working Hoilday",為左同佢送行,怕佢去外國沒啖好食,所以就請佢食翻一餐好小小的。基本上,我都唔係常來,但我知有隻"黑松露意米豬"好好味,所以早幾日就ORDER左。呢隻豬大約有12件左右, 好重黑松露味,隻豬燒得幾好,皮又脆而且啲肉又唔乾,加上係個豬肚內將啲黑松露同意米釀入去,令到食嗰陣時更香口及美味。其實每一件豬個份量都幾大件下,所以如果要食呢隻豬,一係就一大班人去,一係就食完隻豬,就唔洗ORDER其他食物啦。呢個菜叫"黑松露鴛鴦雞",又係用黑松露做配料的,個菜未上台已經聞到陣陣黑松露香味了。鴛鴦雞係指"田雞"同"雞",我地有個朋友唔知係嘜東東,但佢手又最快即時夾左隻田雞腿,當我話比佢知係田雞之時,佢即刻飛掉左隻田雞腿,其實隻田雞無得罪佢呀,而且佢隻腿重好好食添做嘜咁大仇口要即時掉佢上台面呢? 呢個菜叫做"鴛鴦素千層"主要成份都係菜,聽聞係米之連得獎名菜,我覺得個素千層就普普通通啦,反而我鍾意食旁邊伴碟嗰啲菇仔。以下呢兩個菜式係個餐廳經理特別介紹的,估唔到咁好吃,我都有點喜出望外。呢個炸蝦比我預

黑松露意米豬
黑松露鴛鴦雕
素千層

呢個炸蝦比我預期的好味,原以為在ORDER之時,個人認為只是一個普普通通的蝦球菜式,但食落啲蝦又幾彈牙,質感又唔錯,加上連埋塊"脆脆"一齊食,又真係配搭得幾美味。
而呢個菜式,本身一個 ORDER只有4件,係個好好人的經理,為了我"何包"著想,又令我地唔好"分贓不均",所以就幫我以人頭計數,整多兩件比我,真係要好好感謝個經理提議。呢個菜式如果只睇相,你地可能以為係"玉子豆腐",其實呢個係"蛋白"做,個蛋白好滑,無蛋黃成份,食落肚時感覺又可以健康啲,加上啲出奇好味的醬汁,真係又一道"人間美食"。
芥菜膽
最後一道時令蔬菜,我問個經理,有嘜菜而家係最合時,最新鮮,最好味的,佢就介紹我叫芥菜膽,我初初都同個經理講有啲人怕芥菜膽啲苦味,但佢話而家係最新鮮,而且佢地煮出嚟係無苦味的,我就嘗試信佢一次啦。出左嚟又真係無嘜苦味,我幾個朋友都話好吃,但唔知係咪始終受到人的心理影響,有位人姊,就話有啲苦澀味,我就真係一啲都唔覺。

食完以上六道菜,我地一行六個人,都已經食到飽飽滯滯,連甜品都唔想叫,吃唔落啦!
題外話/補充資料: 1.喜來登酒店有代客泊車,但因為車位小,如星期五或星期六的七點到,多數都已經滿左,要泊中間道停車場 2.黑松露意米豬要早兩日ORDER, 重要先落HK$500訂,餐廳會FAX張文件過來,填好左FAX翻去就可以,佢地收到文件,會打電話話翻比個客知道,都幾好禮貌 3.除左隻豬外,富貴雞都一樣要早兩日ORDER定 4.另外,天寶閣重有一隻叫"天下第一豬"(即係燒豬),唔洗早幾日ORDER,但唔好以為係"黑松露豬",唔好攪亂左,係兩款唔同的菜式 5.其實食中餐,我都唔係好識預啲飯菜份量,所以除左隻豬外,其他菜式都係到左餐廳由一位好有禮貌的經理幫我提點的
黑松露意米豬
黑松露鴛鴦雕