2023-03-26 2785 瀏覽
上網搵尖沙咀有咩中菜好食,見到依間d片皮鴨好似幾靚幾好食咁,所以就一於叫埋班朋友試試佢!不過去到就俾d海鮮吸引左原來依度既海鮮先係主打!望住維港食特別正~椒鹽魷魚鬚…先黎個魷魚鬚作為starter ,碟頭唔大,如果三、四人食岩岩好,個炸粉唔會太厚,魷魚夠彈牙又保留到應有既鮮味醬皇蒸東星斑…蒸魚就食得多,但將豉油換成醬汁既蒸魚真係第一次見同第一次食,條東星都幾滑,加埋面頭個豬油渣再沾埋個醬,第一次可以用惹味黎形容東星斑欖豉醬爆花蛤皇…每隻花蛤都幾大隻,最緊要係無沙!欖豉醬就令花蛤變得惹味山楂鳳梨脆皮咕嚕肉...最鐘意食拔絲既咕嚕肉!皮脆肉嫩,肥膏唔會太多,面頭既菠蘿乾好甜又脆脆地濃雞湯海味浸時蔬龍蝦芝士焗伊麵… 一上枱,我地成班朋友既眼球都focus 左喺碟龍蝦伊麵度!有別於傳統,依度既芝士超多之餘仲焗得夠哂香口!龍蝦亦夠厚肉,夠哂滋味!香茅蘆薈果凍… 食到飽如果再食糖水就會膩,但依個果凍反而有清新既感覺,第一次食加左香茅既甜品,味道好特別,真係可以清哂飽濟感
原來依度既海鮮先係主打!

望住維港食特別正~

椒鹽魷魚鬚

醬皇蒸東星斑

欖豉醬爆花甲皇

山楂鳳梨脆皮咕嚕肉

山楂鳳梨脆皮咕嚕肉...最鐘意食拔絲既咕嚕肉!
皮脆肉嫩,肥膏唔會太多,面頭既菠蘿乾好甜又脆脆地
濃雞湯海味浸豆苗

濃雞湯海味浸時蔬