餐廳: 住家菜 (柯士甸道)
資訊:

2018-01-01 173 瀏覽
同家長食飯通常都會選擇中餐,一定岩食,不過要搵健康一點既中菜館又真係唔太容易,因為太多餐廳都會用味精或者好多油,好唔健康.今次見到住家菜既招牌,標榜住家味道,無味精而又清淡少油,似乎係同老人家食飯的好選擇.普通中菜館格局,都算坐得幾舒服. 食客都好多,成晚都滿座的狀態.食品選擇都好多,亦都有時令推介.三菇扒豆苗($90)份量都幾大碟,有冬菇,草姑同埋雞脾菇.加上當豆苗,十分清新健康. 因為本身菇類味道唔算好濃,所以餐廳用上一個淡味的芡汁,作少少既調味.整個餸都好有屋企的味道.北菇花膠海參煲($113)又北菇又花膠又海參,材料十分豪華,而價錢就好相宜.份量都仲要唔少,都算好足料.冬菇煮到好入味,花膠雖然唔算好大塊好厚身,但食落好淋,似是啖啖骨膠原口感,而且吸收晒成個煲的枺料的味道同精華.海參都幾粗身,不過切得比較短身,咬落好爽.而底下既西蘭花都煮到好淋,但又未至於過火,就算伯母牙齒比較唔好都食左好幾舊.泰式蝦醬炒飯($70)因為兩碟餸都送飯一流,所以我地點左碗白飯.食食下又覺得唔多夠喉,所以點左泰式蝦醬炒飯.好香的蝦醬味,加上菜粒,香蔥,辣椒和蛋,炒到粒粒飯都好乾身,而且味道好豐富.值得

食品選擇都好多,亦都有時令推介.

三菇扒豆苗($90)

北菇花膠海參煲($113)

海參都幾粗身,不過切得比較短身,咬落好爽.

泰式蝦醬炒飯($70)
好香的蝦醬味,加上菜粒,香蔥,辣椒和蛋,炒到粒粒飯都好乾身,而且味道好豐富.值得一試.

食完飯侍應仲送上香甜椰汁西米露,暖笠笠得黎又香芋頭味,為晚飯畫上滿足的句號.